Hlavní navigace

Sezení je zabiják, proto se hýbejte. Jde to i v kanceláři a zabere to jen minuty

25. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Sezení se označuje za moderního zabijáka. Spojuje se s řadou potíží, a to od obezity po kratší život. Dlouhé sezení zkrátka škodí. A nárazový sport to neřeší.

Jak na to? Zeptali jsme se profíků, kteří pomáhají ostatním zlepšit jejich pocit z vlastního těla a kondici. Nepotřebujete na to fitness stroje, stačí kopírka.

Spousta současných povolání je sedavých a vykonává se v sedě. Hodiny v sedě tráví svůj čas už i školní děti a potom teenageři. Co tedy dělat, když se ani podnikatelka nebo podnikatel sezení nevyhnou, ale zároveň práci nechtějí obětovat své zdraví? Jádro doporučení je jasné: Změnit své pracovní návyky, nesedět nikdy dlouho a dělat si za každou cenu průběžně celý den přestávky s pohybem.

Ještě pochybujete? Třeba vás přesvědčí 6 důvodů, proč se vyplatí se při podnikání fyzicky nezruinovat

Ležte na zemi a pořiďte si psa

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková doporučuje na svém blogu zaměřit se na ergonomicky vyhovující vybavení kanceláře, vyzkoušet pro změnu práci ve stoje, plánovat si pravidelné přestávky s fyzickou aktivitou po dvaceti až třiceti minutách sezení, nejpozději po hodině, sedět aktivně, kdy se do sezení zapojují svaly celého těla. Nebo chodit do práce pěšky nebo jezdit na kole.

Také trenér Tomáš Janovský, který se věnuje především sportování žen a dětí, doporučuje uspořádat si kancelář tak, aby v ní nebylo všechno hned po ruce. Pak si musíte dojít k tiskárně do sousední kanceláře, nebo ještě lépe do jiného patra. Je to sice otrava, ale tělo to určitě ocení, vysvětluje jednoduchý trik. V oblasti prevence doporučuje dát si pozor hlavně na prochladnutí v oblasti zad. K tomu podle něj totiž může snadno dojít i během léta, a to kvůli studeným klimatizacím a zapnutým ventilátorům.

Práce má mnohé aspekty, které lidi ničí, místo toho, aby jim prospívaly. Přečtěte si o tom více v článku Práce je nezdravá, hrozí při ní úrazy i smrt. Lenošení ale život nezachrání.

V případě, kdy už je člověk vinou dlouhého sezení „rozlámaný“, radí lehnout si na záda rovnou na tvrdou podlahu a srovnat se. Praktikuje to i on sám. Občas si tak i na pár minut zdřímnu. Nevýhodou ovšem je, že v této poloze je zvýšená pravděpodobnost chrápání. A to by se kolegům, a hlavně šéfovi, nemuselo příliš zamlouvat, směje se.

Každopádně i Tomáš Janovský důrazně doporučuje dát si pozor především na to, aby člověk celý den jenom neproseděl u počítače nebo notebooku. A dodává, opět z vlastní zkušenosti, že cesta, jak se nepřiměřeně dlouhému sezení vyhnout a jak se během dne více hýbat, je také pořídit si psa. Ten můj na mě právě smutně kouká a čeká, až odpovím na otázky a vezmu ho konečně ven, prozrazuje.

Choďte a odpoutejte se

Markéta Faustová, lektorka jógy a zakladatelka serveru s lekcemi jógy online Moje-joga.cz, se často u svých klientů na jógových lekcích setkává právě s tím, že celý den sedí za počítačem nebo na pracovních schůzkách. Jsou napojeni na svou hlavu, na systém úkolů a povinností a své tělo vůbec nevnímají. Projevuje se to pak nejen ztuhlým krkem a bolavými zády či bolestí hlavy, ale i problémy ve stravování, kdy stěží vnímáme, co jsme vlastně na tom pracovním obědě snědli, objasňuje. Její klienti se jí svěřují s pocitem, že se cítí, jako by celý den ani nedýchali a teprve při večerní józe se ten den prvně nadechli. Můžete prožít celý život v odpojení od těla a na konci cesty si u posledního výdechu říci, že jste se možná vůbec nikdy nenadechli. A to je strašidelné, dodává. Všem, které jejich práce přikovala k židli, proto doporučuje: Odpoutejte se.

Důležité je i podle Markéty Faustové měnit v průběhu dne stále pozice, aby byl pohyb co možná nejvariabilnější. I v sedě na židli radí protahovat se. Začněte tím, že srovnáte váš sed tak, abyste otevřeli hrudník, protáhli páteř, aby vaše kolena byla nad kotníky a šošolkou hlavy se vytahujte vzhůru, zatímco se vaše sedací kosti opírají do židle. Všimněte si, jak dýcháte, a na chvilku zavřete oči, popisuje konkrétní postup. Tomu, kdo zrovna nemůže klidně dýchat nosem, radí několikrát nadechnout nosem a vydechnout ústy, klidně i nahlas, pokud to situace v kanceláři dovoluje. Přinese to úlevu. Dalším jejím doporučením je zapojit úklony hlavy a rotace páteře – třeba s jednou rukou opřenou o područku židle.

Kromě sezení je možné při práci na počítači také stát. A co ležení? Čtěte více v článku Lezete s notebookem do peřin, když vás omrzí sezení? Krční páteř vám nepoděkuje.

Během dne choďte – stačí pro vodu, zalít květinu, k tiskárně, ohýbejte se a předklánějte – například pro spadlý papír. Po cestě si třeba v kuchyňce rozhýbejte všechny hlavní klouby na těle krouživými pohyby – kotníky, kolena, ramena, lopatky, zápěstí, klouby prstů, kyčle – tak, že se budete vlnit nakonec i v páteři, přidává další cvičení. Jednoduchým cvičením je podle ní také hadrový panák, kdy člověk v širším stoji rozkomíhá paže do stran tak, že bude tělo rotovat vpravo a vlevo. Občas pomůže i „shake“ celého těla – zkrátka protřeste všechny kosti a svaly, včetně těch mimických, dodává.

Také k Šárce Havlíčkové, která je terapeutkou kraniosakrální biodynamiky, chodí lidé unavení a vystresovaní prací. Podívejte se, jak Šárka pracuje:

Dýchejte i proti stresu

Alfou a omegou je však podle Markéty Faustové dech, který se při nervovém vypětí v práci klidně i na chvíli úplně zastaví. Několikrát za den ho proto zkontrolujte. Dokážete dýchat klidně, hluboce a pravidelně? Dech má velký vliv na naši nervovou soustavu, a pokud s ním dokážeme pracovat, stresy v práci na nás nebudou mít žádný velký vliv, tvrdí. A vědomé dýchání s dlaněmi na břiše doporučuje i jako rychlou pomoc pro zklidnění třeba před náročnou schůzkou.

skoleni_15_4

Možností, jak vnést do práce pohyb, jsou také porady v chůzi. Jak na ně, se dozvíte v článku Netwalking je trend, co spojuje chůzi se síťováním. A může zvednout tvořivost.

Nakonec je podle ní důležité udělat si čas na své tělo i mimo práci. Nejde o to splnit svou pondělní návštěvu posilovny tak, jako by to byl další váš pracovní úkol. Jděte se projít, zaplavat si, proběhnout, zacvičte si jógu, třeba i s pomocí online lekcí, říká a nabádá k pravidelnosti. Udělat něco pro své tělo vědomě a pravidelně nemusí zabrat víc než pár minut. Stačí, když s ním v tu chvíli opravdu budete. Možná stačí jen opravdový a pořádně hluboký napojený nádech. Třeba právě teď, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).