Hlavní navigace

Seznamte se s nabídkou speciálních a vázaných účtů pro podnikatele

10. 10. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Účty zaměřené na podnikatele nabízí mnoho bank, ale některé svou nabídku konkretizují pro různá povolání. Podívejte se, jaké speciální účty si můžete založit.

Speciální účty jsou určeny především podnikatelům vykonávajícím takzvaná svobodná povolání a nejčastěji se jedná o advokáty, daňové poradce, notáře nebo soudní exekutory. Ve většině případů jde o jakousi nástavbu běžných účtů pro podnikatele, obvykle s ještě lepšími podmínkami.  

Vázaný účet se označuje také jako jistotní účet a má stejnou funkci jako notářská či advokátní úschova. Princip je takový, že banka uzavře s kupujícím smlouvu a zajistí vypořádání mezi prodávajícím a kupujícím takovým způsobem, že peníze budou na účtu vázány až do té doby, dokud se splní všechny podmínky uvedené ve smlouvě. Mezi tyto podmínky patří například doložení potvrzení z katastru nemovitostí nebo jiná potvrzení spojená s vlastnickými právy. 

V přehledu jsou vynechány účty určené pro neziskové organizace, bytová družstva a municipality.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí účty úschov, účet pro pojišťovací zprostředkovatele a také účet pro dosud nevzniklou obchodní společnost, ze kterého je možné například hradit notářské poplatky, mzdy nebo nájemné. U účtu pro pojišťovacího zprostředkovatele je vedení účtu 45 Kč měsíčně, poplatky za došlé i odchozí platby jsou zdarma a kreditní zůstatek se úročí 0,01 % ročně. Účty úschov jsou dále rozděleny na: účty pro peněžní prostředky přijaté soudním exekutorem a advokátem nebo subjektem vykonávajícím advokacii úročené a neúročené, účty pro správce konkurzní podstaty a insolvenční správce. U úročeného účtu je cena za vedení 290 Kč měsíčně, ostatní jsou pak zdarma. Dále zde patří také jistotní běžný účet úročený jednorázově 0,2 % z uložené částky (6000 až 20 000 Kč). Stejnou částku zaplatí klient také za individuální úpravy na jeho žádost. 

Podnikatelé mohou využít revolvingového úvěru, o kterém jsme psali zde: Pomohl by vašemu podnikání revolvingový úvěr? Pak si dejte pozor na poplatky 

ČSOB

Speciální účty jsou u ČSOB doplňkovým běžným účtem a je tak potřeba mít k nim zřízený některý z jejich účtů pro podnikatele (ČSOB Podnikatelské konto, ČSOB Firemní konto nebo ČSOB Obchodní konto). U účtů advokátní a notářské úschovy je dalším předpokladem oprávnění k vykonávání advokátní činnosti. V rámci účtu je zdarma jeho vedení, výpisy, úschova financí i tuzemské bezhotovostní platby. Totéž platí také u účtu exekutora, kde je možné si vybrat mezi úročeným a neúročeným účtem. Dalším zvláštním účtem je účet pojišťovacího agenta a makléře pro úschovu pojistného. Agent na něj přijímá peníze od pojistníků a je na něj vypláceno pojistné plnění od pojišťovny. Tento účet musí být oddělen od vlastního účtu agenta nebo makléře a předpokladem k jeho založení je smlouva uzavřená s příslušnou pojišťovnou. První tři měsíce je zcela bez poplatků a posléze jsou na něm zdarma 3 tuzemské elektronické platby.

Equa Bank

Rozšířeným účtem u Equa Bank je například Běžný účet Rodinná firma nebo SECTOR. Zřízení i vedení obou účtu je bez poplatků. První jmenovaný si klade za cíl podpořit rodinné podnikání, druhý je určen lékařům, lékárníkům, stomatologům, veterinářům, advokátům, notářům, překladatelům, tlumočníkům, architektům, městským samosprávám, bytovým družstvům a společenstvům vlastníků jednotek. Sjednat u Equa Bank si můžete také vázaný účet určený pro různé typy obchodů, jehož cena za zřízení je určována individuálně.  

Pokud vás zajímá, s čím se potýkají lidé pracující v oboru architektury, přečtěte si příběh Doroty Kluska a Daniely Slížové v článku Kvůli ceně dodavatele nestřídáme, tvrdí architektky. Jak se v oboru podniká? 

Expobank 

Expobank nabízí notářům, advokátům nebo soudům účet úschov a profesím svobodných povolání pak balíčky komplexních bankovních služeb nazvané IQ Profesní konto. Účty úschov mohou klienti vést jak v korunách, tak eurech, dolarech, librách nebo švýcarských francích. Příchozí a odchozí platby jsou zdarma, stejně jako výběry a vklady hotovosti. Za výpisy zaplatíte 30 Kč při měsíčním zasílání, 100 Kč při týdenním a 200 Kč při denním zasílání. Garantovaná je také úroková sazba ve výši 0,25 %.  

IQ Profesní konto je nabízeno ve dvou variantách: IQ Profesní konto a IQ Profesní konto+. První vyjde na 139 korun měsíčně a v rámci něj získává klient běžný účet, možnost mít až 3 účty v cizí měně, internetové bankovnictví, platební kartu MasterCard Business Standard Programme, termínovaný účet a zasílání měsíčního výpisu zdarma. Rozšířená nabídka stojí 459 korun měsíčně, a navíc k ní můžete využívat elektronické bankovnictví MultiCash a získat lepší platební kartu (MasterCard Gold nebo MasterCard Business Executive Programme).

Komerční banka

Komerční banka nabízí doplňkový účet k podnikatelskému účtu pro pojišťovací agenty a makléře – účet pro převod pojistného. Ten je určený k oddělení jejich vlastních peněz od financí klientů a mohou o něj žádat pojišťovací agenti a makléři nebo výhradní pojišťovací agenti podle zákona č. 38/2004 Sb. Jeho vedení, automatické převody i měsíční elektronický výpis je zdarma a možné je také mít více účtů pro jednotlivé pojišťovny. 

Dalším speciálním účtem je běžný účet pro úschovu u notáře, advokáta nebo soudního exekutora. Na něm jsou vklady pojištěny na majitele vložených peněz a jeho součástí je běžný účet pro soudní poplatky notářů (vedení tohoto běžného účtu vychází na 60 Kč měsíčně). Tento účet má úročenou i neúročenou variantu, přitom tu neúročenou je možné vést i v cizích měnách (EUR, USD, GBP, CHF a AUD). Jeho vedení stojí 60 Kč měsíčně v úročené variantě a 0 Kč v neúročené a podmínkou je vlastnit aktivní Běžný účet.

V případě, že zvažujete založení podnikatelského účtu, podívejte se na náš článek Podnikatelských účtů nabízí banky mnoho. O jejich výhodnosti napoví náš přehled 

Moneta Money Bank 

Moneta Money Bank má v nabídce přímo program nazvaný Juridica Business Program obsahující několik profesních účtů pro potřeby advokátů, notářů a insolvenčních správců. V rámci něj je vedení účtu s elektronickým výpisem zdarma, stejně jako tuzemské platby. Podmínkou jeho získání je založení aspoň jednoho zvláštního účtu úschovy. Ten je možné mít jak v korunách, tak eurech a jsou na něm peněžní prostředky jednoho složitele. K dalším specifickým běžným účtům patří běžný účet oddlužení sloužící k přijímání plateb od jednoho insolvenčního dlužníka, kterému bylo povoleno oddlužení nebo podobný běžný účet konkurz. Ten je vedený na dlužníka, kterému bylo povoleno konkurzní řízení a spravuje jej insolvenční správce.  

Raiffeisenbank

K ukládání prostředků slouží v Raiffeisenbank účet úschovy. Ten je vždy vázán na hlavní účet, je určen pro advokáty, notáře nebo exekutory a umožňuje tak oddělenou evidenci úschov a dalších podnikatelských aktivit. Dále tato banka nabízí pojišťovacím agentům a makléřům účet pro pojišťovací zprostředkovatele, který je určený pro splnění zákonné povinnosti a také je možné jej otevřít pouze v návaznosti na hlavní účet. Dále nabízí vázané účty využitelné například při prodeji nemovitosti nebo převodu obchodního podílu. Jeho zvláštní variantu je ten určený k vytváření finanční rezervy podle podmínek příslušných zákonů jako například toho o odpadech nebo loteriích a podobných hrách.  

Některé zmíněné profese se potýkají s problémy spojenými s EET – nedávno jsme o tom psali v článku Kromě lékařů žádají výjimku z #EET také lékárníci nebo exekutoři

skoleni_15_4

Unicredit Bank

Unicredit Bank jako bývalá Živnostenská banka nabízí nejvíce specializovaných účtů pro lidi vykonávající jedno ze svobodných podnikání. Jejich konto má název PROFESE Plus a k jejím výhodám patří zlatá platební karta a nadstandardní úroková sazba na běžném účtu. Standardní poplatek je 149 Kč, při splnění podmínek jeho aktivního využívání (minimální kreditní obrat 150 000 korun nebo průměrný měsíční zůstatek ve výši 250 tisíc korun) je však vedení zdarma. Dalším balíčkem je pak konto BUSINESS určené pro všechny podnikatele a firmy s ročním obratem do 10 milionů korun.  

Advokáti a notáři si mohou vybrat z účtů úschov, jejichž založení i vedení je zdarma a mohou být také úročeny úrokovou sazbou. Insolvenční správci zase mohou využít účtu správy majetkové podstaty ve dvou variantách: účty správy majetku nebo účet vedený přímo na úpadce. Speciální účet v nabídce nalezne i dražebník, a to účty úschov u dražebníka, kde vypořádání jednotlivé dražby vyjde na 300 Kč a 3000 Kč při dražbě v jiné měně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).