Hlavní navigace

Firmy: pozemní komunikace jsou nekvalitní a pohonné hmoty drahé

14. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle průzkumu Hospodářské komory ČR si většina majitelů firem myslí, že situace na tuzemských silnicích a dálnicích je špatná a ceny pohonných hmot příliš vysoké. Ankety se účastnilo 972 firem a podnikatelů z České republiky a hodnotili i bodový systém, připravovaný zákaz jízdy kamionů v pátek odpoledne a nebo plán mýtného pro vozy nad 3,5 tuny.

Podle výzkumu Hospodářské komory ČR osm z deseti podnikatelů považuje situaci na tuzemských silnicích a dálnicích za špatnou. Odpovědělo tak 80,5 % dotázaných. Za dobrou ji naopak považovali pouze tři účastníci průzkumu. 35,2 % hodnotitelů dokonce označilo stav vozovek I. a II. třídy za žalostný. Někteří naopak uvedli, že si všímají zlepšujícího se stavu českých komunikací, se západní Evropou se podle nich ale Česko zatím srovnávat nemůže. Stav tuzemské silniční sítě stále není srovnatelný s pozemními komunikacemi ve vyspělých zemích EU. Dochází neustále k přetěžování současných dálničních tahů, které nesplňují adekvátní požadavky. Je třeba zrychlit a zefektivnit dostavbu plánovaných komunikačních tahů na území ČR, uvedl k výsledku prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Skoro 95 % z nich se také přiklání k názoru, že pohonné hmoty jsou příliš drahé. Více než třetina z nich to považuje jako problém pro svoje podnikání a ostatní situaci považují za nutné zlo. Necelá tisícovka respondentů vyjadřovala svůj názor i na bodový systém, který podnikatelé považují za přiměřený, v některých sankcích však příliš přísný. Plánované zavedení mýtného pro vozy nad 3,5 tuny třetina účastníků považuje za další překážku v podnikání, další třetina s tím nemá problém a zbylí respondenti uvedli, že se jich problém netýká. Čtěte více: Za kolik tankujeme nyní a jak se ceny asi změní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).