Hlavní navigace

Sítě páté generace přinesou velké změny a propojí celý svět

26. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O mobilních sítích páté generace se v poslední době hodně mluví. Zjistěte, jaké jsou s nimi spojeny příležitosti a jaká je kolem nich situace.

Mobilní sítě 5G (sítě páté generace) spravují datový provoz efektivněji než současná mobilní síť 4G LTE a je s nimi spojena vysoká přenosová rychlost a krátká doba odezvy.

K čemu přispějí 5G sítě

Tento systém vzniká na základě zadání uspokojit potřeby potenciálních uživatelů, kterými budou dominantně celé sektory průmyslu a hospodářství. S nástupem Machine-to-Machine Communications (M2M, komunikací mezi stroji) a Internet of Things ( IoT, internetu věcí) na IP platformě mizí pojetí, že hlavním komunikujícím subjektem je osoba. Jak uvádí informační dokument regulátora elektronických komunikací – Českého telekomunikačního úřadu, tak globálně se počty zařízení komunikujících navzájem se svými subsystémy nebo senzory předpokládají v horizontu jednotek let v násobcích lidské populace.


Autor: Český telekomunikační úřad

Očekávané změny ve využití vysokorychlostních bezdrátových komunikačních sítí

Zavedení 5G sítí přispěje ke zvýšení kapacity sítě a vzroste přenosová rychlost dat a také tato technologie přinese krátkou dobu odezvy. Právě tento parametr – nízká latence – je klíčový pro mnoho odvětví. Například pro autonomní řízení automobilů, robotiku, pro virtuální a rozšířenou realitu, v medicíně a mnoha nově vznikajících oborech, vyjmenovává Ondřej Luštinec, Senior External Communication Specialist & Deputy Spokesperson z Vodafone Czech Republic.

Samotná implementace 5G bude postupná a bude představovat nemalé náklady. Pro maximální využití potenciálu je třeba spolupráce celého ekosystému – dodavatelů přenosových technologií, výrobců koncových zařízení, operátorů, IoT společností i koncových uživatelů, kteří se budou aktivně zajímat o využití v konkrétní praxi, dodává Pavla Hobíková, senior specialista vztahů s veřejností z T-Mobile Czech Republic.

Vše se bude propojovat

Dokument Českého telekomunikačního úřadu uvádí, že Mezinárodní telekomunikační unie (International Telecommunication Union – ITU očekává do roku 2020 tři směry využití: pokročilé mobilní vysokorychlostní sítě, masivní komunikace mezi stroji/zařízeními a vysoce spolehlivé komunikace s nízkou latencí. Jako příklady využití komunikačních systémů 5G uvádí například: vysokorychlostní datové přenosy s rychlostí řádu GB/s, přenosy videa s 3D s ultravysokým rozlišením, využití cloudu pro práci i zábavu, rozšířenou realitu, průmyslovou automatizaci, bezpečnostní aplikace, samořiditelné automobily, aplikace pro chytrou domácnost nebo města nebo hlasové služby. 

Jak jsme naznačili výše, tak vlastnosti sítí 5G umožní kromě velmi rychlých mobilních dat také masivní rozvoj internetu věcí a s tím spojené rozšiřování řešení pro automatizaci výroby, chytrých měst a domácností. „Nová generace mobilního internetu tak najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, průmyslu a řízení výrobních procesů, sportu, ale také v oblasti zdravotnictví,“ popisuje Lucie Jungmannová, tisková mluvčí O2 Czech Republic. Navíc mobilní sítě páté generace přinesou velkou změnu nejen pro připojení přenosných zařízení, ale také pro pevné připojení domácností a firem tam, kde není dostatečně rychlý kabelový internet.

Internet věcí je trendem také v logistice. Více najdete v článku Logistika v roce 2019: Kurýři jsou nenahraditelní a dronů se ještě nedočkáme

Zásadní je u 5G to, že jeden vysílač umožní připojení mnohem více zařízení současně. Navíc půjde v síti vyhradit garantované spektrum například pro zdravotní nebo speciální služby. Poprvé tak bude mobilní síť význačná více svým dopadem na podniky a společnost než prostým zvýšením rychlosti mobilního internetu pro domácí spotřebitele. Můžeme očekávat dopad, který změní svět daleko za oblast mobilních telefonů nebo tabletů. Změny nepřijdou přes noc, ale dlouhodobě můžeme očekávat hlubší posuny, doplňuje Ondřej Luštinec. Ten také uvádí praktické příklady v podobě chirurga, který bude s pomocí robota operovat pacienta na druhém konci planety, nebo servisní technik bude moci díky senzorům průběžně kontrolovat z Prahy stroj třeba v Mexiku. A to vše díky nízké latenci. Lidé budou moci rychleji a efektivněji pracovat z domova nebo u klientů v terénu, kde třeba při rekonstrukcích budov využijí i virtuální realitu a rozšířenou realitu, dodává dále.

Operátoři nezahálejí

Pokud jde o celoplošné pokrytí 5G v Česku a další plány, je klíčová aukce potřebných frekvencí, která se bude teprve konat. Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc v současné době připravuje národní strategii 5G. Mobilní operátoři ale jen nečinně nečekají. Například 5G síť Vodafone už běží v Karlových Varech. Tam jej stejně jako první 5G holografický hovor předvedli v rámci Mezinárodního filmového festivalu. Posléze se navíc dohodli s městem na další spolupráci. Chceme jít dál, do roka spustit plošně v Karlových Varech první komerční 5G síť, a dát tak občanům a návštěvníkům města nové možnosti zábavy nebo vzdělávání a podnikatelům i firmám příležitosti rozvíjet své podnikání na jiné úrovni a v jiných oborech, uvádí generální ředitel společnosti Vodafone Petr Dvořák

V reálných podmínkách a s předními světovými dodavateli testují sítě páté generace také v O2. Tady díky spojení několika frekvenčních pásem pokryli celé město mobilním internetem s rychlostí očekávanou od sítí páté generace a také v Kolíně představili skutečné 5G spuštěné v reálném prostředí. Aby si tady zákazníci O2 mohli nejrychlejší připojení vyzkoušet, potřebují mobilní telefon s podporou LTE kategorie 16 a vyšší. 

Brand24

Kolik nyní stojí mobilní data, můžete zjistit v článku Jak je to s těmi drahými mobilními daty? Podnikatelé mají dost možností výběru

Pro T-Mobile je nyní zásadním tématem právě příprava na nadcházející aukci 5G kmitočtů. A to zejména na pásmo 700 MHz, které bude sloužit jako základní vrstva 5G z pohledu pokrytí. Neméně důležité podle nich bude i pásmo 3,5 GHz, které disponuje potřebnou šířkou pásma pro doručení vysokých přenosových rychlostí. Tento operátor také aktivně testuje, a to například prostřednictvím lokálního testu massive MIMO technologie. Ta bude základním stavebním kamenem 5G přístupových sítí. Klíčovým předpokladem pro rozvoj sítí 5. generace bude dramatické navýšení přenosových kapacit jednotlivých vysílačů (tzv. backhaul). Z tohoto důvodu se nyní T-Mobile soustředí na posilování a budování optických sítí, upřesňuje závěrem Pavla Hobíková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).