Hlavní navigace

Škodovka, banky a operátoři. Tihle všichni odvádějí do státní kasy nejvíce peněz

7. 6. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam dvaceti firem, které platí nejvyšší daně. Agrofert ze svěřenského fondu designovaného premiéra Babiše chybí.

Dvacítka největších plátců vychází z oficiálního vyhlášení nejvýznamnějších plátců daně z příjmů právnických osob.

Vyhlášení se konalo již po šestnácté a organizuje ho ministerstvo financí společně s finanční správou. Dvacítka největších plátců roku 2017 si převzalo broušenou skleněnou plaketu v reprezentačních prostorách Břevnovského kláštera z rukou ministryně financí Aleny Schillerové a generálního ředitele Finanční správy ČR Martina Janečka.

Zveřejněná dvacítka největších plátců má jít příkladem ostatním firmám, Agrofert přitom chybí

Jsem velmi ráda, že se oceňování těch, kteří se největší měrou podílejí na plnění daňových příjmů veřejných rozpočtů, stalo tradicí. Chceme dát firmám, které jdou ostatním příkladem, jasně najevo, že si stát jejich výsledků váží, řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Čtěte také: S matematikou se trápí i ministerstvo financí. Změny #EET hájí chybnými výpočty

Na prvním místě sestavovaného žebříčku sedí Škoda Auto, a.s., následuje ji bankovní skupina ČSOB a energetická skupina ČEZ. Na konci žebříčku pomyslné dvacítky je výrobce tabákových výrobků Philip Morris ČR a.s. I přes miliardové tržby se v žebříčku vůbec neobjevila společnost Agrofert, která patří do svěřenského fondu současného designovaného premiéra Andreje Babiše.

Oceněné společnosti mají velký podíl na tom, že se nám v roce 2017 podařilo vybrat na dani z příjmů právnických osob více než 161 miliard korun. Z této částky téměř 14 % pochází právě od TOP 20 plátců, dodal generální ředitel Finanční správy ČR Martin Janeček.

Seznam oceněných plátců 2017


Autor: MFČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).