Hlavní navigace

Nový formulář: Dítě nenastoupilo do školy? Pro ošetřovné musíte doložit důvody

28. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Česká správa sociálního zabezpečení zveřejnila nový formulář pro rodiče dětí, které i přes otevření škol a školek zůstaly doma. Je nutné vyplnit důvody.

Pokud se rodiče rozhodnou, že i přes uvolňování opatření a s tím spojeným otevření škol a školek nechají své dítě doma, mohou i tak žádat o ošetřovné. A to do konce školního roku, tedy 30. června. Psali jsme v článku Nárok na ošetřovné zůstane i rodiči, který nepošle dítě do školy či školky

Česká správa sociálního zabezpečení nyní zveřejnila nový výkaz péče (k uplatnění nároku na ošetřovné), na kterém rodiče v případě, že neumístí dítě zpět do školního zařízení, uvedou objektivní důvody. 

Čtěte také: Pro vyplacení ošetřovného kvůli uzavření škol stačí už jen jeden formulář

Tiskopis vyplňuje žadatel o dávku – pečující osoba. Tiskopis Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení je předepsaný tiskopis k uplatnění nároku na ošetřovné v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. 

Pečující osoba předloží tento tiskopis svému zaměstnavateli, který ho po doplnění příslušných údajů předá místně příslušné OSSZ (v elektronické podobě do datové schránky nebo s uznávaným elektronickým podpisem na elektronickou adresu podatelny místně příslušné OSSZ). 

Pečující osoba v tiskopise vykazuje dny, ve kterých v rámci uplynulého měsíce, pečovala o dítě a dále uvádí, zda o dítě pečovala samostatně anebo se při péči střídala s druhou pečující osobou. V případě střídání se při péči vyplní pečující osoba údaje o druhé pečující osobě a uvede též dny, ve kterých pečovala o dítě druhá pečující osoba.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).