Hlavní navigace

Školy pro nejmenší opět otevřely, jak vyplnit žádost o ošetřovné za listopad?

18. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Dneškem se opět otevřely základní školy pro děti 1. a 2. tříd. Kdo na tyto děti doposud čerpal ošetřovné, ztrácí na něj nárok.

Jak správně žádost o ošetřovné za měsíc listopad vyplnit? A co když školy opět uzavřou?

Jak žádat o ošetřovné za listopad

Dnes opět otevřely školy a k výuce se vrátily děti 1. a 2. tříd. Pro rodiče, kteří na tyto děti doposud čerpali ošetřovné, to znamená zánik nároku na ošetřovné. Rodič či jiná osoba čerpající ošetřovné při péči o prvňáčka a druháka může uplatnit nárok na ošetřovné z důvodu uzavření školy naposledy za den 17. 11. 2020, který je posledním dnem potřeby péče o dítě. Do prohlášení o uzavření školy žadatel o dávku uvede údaj o jejím uzavření do 17. 11. 2020 a po vyplnění tiskopis předá zaměstnavateli.

S odesláním žádosti v případě otevření škol a ukončení péče o dítě se nemusí čekat na konec měsíce, ale lze ji předat zaměstnavateli, jakmile se zaměstnanec vrátí do práce. Při vyplňování nezapomeňte, prosím, doplnit číslo žádosti, pod kterým jste uplatnili nárok na ošetřovné za měsíc říjen, a zaškrtněte, že se navazuje na žádost z minulého měsíce, upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Zaměstnavatel v části „Záznamy zaměstnavatele“ vyplní rozpis směn za období do 17. 11. 2020 včetně a uvede údaj o datu, kdy zaměstnanec opětovně zahájil výkon zaměstnání (zpravidla to bude 
18. 11. 2020).

Jak zaměstnavatel musí žádost poslat

Zaměstnavatel následně předá žádost zaměstnance na příslušnou OSSZ, a to takto:

Brand24

  • elektronicky doručený tiskopis od zaměstnance předá příslušné OSSZ zaručeným způsobem elektronicky, tj. buď s elektronickým podpisem, nebo datovou schránkou (na adresu elektronické podatelny OSSZ)
  • fyzicky doručený a podepsaný tiskopis od zaměstnance naskenuje a zašle příslušné OSSZ zaručeným způsobem elektronicky, tj. buď s elektronickým podpisem na adresu elektronické podatelny OSSZ, nebo do datové schránky OSSZ
  • v jedné datové zprávě je přitom třeba zasílat vždy jen podklady k jednomu zaměstnanci.
  • pozornost je přitom třeba věnovat kvalitě naskenovaného tiskopisu – tiskopis musí být čitelný, aby bylo možné dávku zpracovat.

Současně zaměstnavatel elektronicky odešle přílohu k žádosti o dávku (NEMPRI), ve které uvede číslo žádosti.

Jaký bude postup, pokud budou školy opětovně uzavřeny

V případě, že by došlo k opětovnému uzavření škol pro 1. a 2. třídy, bude se jednat o nově vzniklou potřebu péče, kdy rodič či jiná osoba, která bude o dítě pečovat a žádat ošetřovné, vyplní novou žádost o ošetřovné (vygeneruje se nové číslo žádosti).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).