Hlavní navigace

Školy se postupně otevírají. Jak na ošetřovné při střídání tříd po týdnech?

4. 12. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Postupné rozvolňování protiepidemických opatření posílá děti postupně do škol. Jak to bude nadále s ošetřovným. Například při tzv. rotační prezenční výuce.

Aktuální uvolňování protiepidemických opatření má dopad i na postupné ukončování potřeby péče o děti, které doposud zůstávaly doma pod dohledem rodičů s nárokem na ošetřovné. Česká správa sociálního zabezpečení připomíná, co návrat k prezenční výuce znamená v okamžiku, kdy bylo na dítě pobíráno ošetřovné z důvodu uzavření školy či její části.

Pokud jde o obnovení prezenční výuky dítěte v plném rozsahu, tady se jedná  aktuálně o žáky prvního stupně základních škol, u kterých je od pondělí 30. 11. 2020 prezenční výuka obnovena již pro všechny ročníky, potřeba péče o tyto děti končí. Pečující osoby naposledy vyplňují formulář Žádosti o ošetřovné za měsíc listopad. Naposledy lze u dětí, pro které se takto obnovila prezenční výuka, uplatnit nárok na ošetřovné za den předcházející obnovení výuky – ten se vyplní i do prohlášení o uzavření školy v části A. Po vyplnění předá zaměstnanec tiskopis zaměstnavateli.

Při vyplňování nezapomeňte doplnit číslo žádosti, pod kterým jste uplatnili nárok na ošetřovné v předchozím měsíci, a zaškrtněte, že se navazuje na žádost z minulého měsíce, apeluje na rodiče a pečující osoby úřad. 

Zaměstnavatel v části „Záznamy zaměstnavatele“ vyplní rozpis směn a uvede údaj o datu, kdy zaměstnanec opětovně zahájil výkon zaměstnání (zpravidla to bude 30. 11. 2020).

Jak postupovat u rotační prezenční výuky?

V tomto případě se jedná o formu výuky, kdy se nově střídají jednotlivé třídy po týdnech. Při splnění ostatních podmínek nároku na ošetřovné pak tato dávka náleží nadále v těch dnech, pro které platí zákaz osobní přítomnosti žáka ve škole, a dítě je tedy doma na distanční výuce.

Aktuálně se nárok na ošetřovné může týkat nezaopatřených dětí závislých na pomoci jiné osoby (I. stupeň), které jsou žáky druhého stupně ZŠ, na němž se od 30. 11. 2020 bude uplatňovat střídání distanční a prezenční výuky.

skoleni_15_4

Rodiče a pečující osoby proto budou pokračovat v již uplatněných žádostech o ošetřovné (tedy na další žádosti o dávku budou uvádět stále původní číslo prvotní žádosti) a vykazovat na nich dny péče o dítě na distanční výuce, dokud u jejich dítěte nedojde k plnému obnovení prezenční výuky. 

Jak postupovat, pokud budou školy opět uzavřeny?

V případě, že by došlo k opětovnému uzavření škol (případně k přechodu z plné prezenční výuky do rotačního režimu), bude se jednat o nově vzniklou potřebu péče, kdy rodič či jiná osoba, která bude o dítě pečovat a žádat ošetřovné, vyplní novou žádost o ošetřovné (vygeneruje se nové číslo žádosti).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).