Hlavní navigace

Školy zavřely i pro kulinářské nadšence. Jak to ustály degustace a kurzy vaření?

15. 5. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Kurzy vaření a degustace alkoholu se před dvěma měsíci pro klienty uzavřely. S rouškou se do kuchyně či k baru lidé zatím nevrací. Jak teď jejich branže vypadá?

Někteří se přesunuli do onlinu a rozjeli své akce v jiném formátu. Další zavřeli bez náhrady. Shodují se však na tom, že je teď věrná klientela jejich oporou.

Co se dozvíte v článku
  1. Degustace na síti i z francouzské vinice
  2. Komu se domácí vaření zalíbilo, může se zdokonalit
  3. Věrná klientela školu vaření ve štychu nenechá
  4. Snad na nás nějaká ta kačka zbyde
  5. Díky krizi vznikl nový produkt

Degustace na síti i z francouzské vinice

Ve wine a cognac baru U Staré studny na pražské Malé Straně a v obchodu s alkoholem Fine Labels sice mají v souladu s vládními nařízeními pro osobní návštěvy zavřeno, se zákazníky ale kontakt neztratili. Pustili se do degustací na dálku. A jak prozrazuje Tomáš Kratochvíl, managing partner a sommelier podniku, online degustace, kdy nápoje zašlou lidem domů a pak se s klienty společně potkají ve virtuální degustační místnosti, se jim osvědčily. Během dvou měsíců připravili tři veřejné a čtyři firemní degustace. Reakce klientů jsou pozitivní, minimálně jim to obohatilo večer při omezení pohybu. Zvlášť nadšení jsou, když ještě děláme živý vstup s Francouzem přímo z vinohradu nebo vinařství, říká podnikatel.

A nyní uvažuje, jak s virtuálními degustacemi naloží dál. Veřejné degustace budou v online světě pravděpodobně opadat, hosté se prostě rádi potkají osobně. U firemních degustací je, myslím, větší potenciál, zákazníci jsou po celé republice nebo zemi a nesejdou se, přesto jim chce firma takto poděkovat, uvádí Tomáš s tím, že degustace na dálku slouží i jako varianta firemního večírku, kdy nechce klient kvůli bezpečnosti osobně shlukovat zaměstnance na jednom místě.

Komu se domácí vaření zalíbilo, může se zdokonalit

Pražská škola vaření Gourmet Academy by Potten & Pannen je podle její ředitelky Martiny Muldoon založená na blízkém kontaktu a komorní atmosféře, takže se její dveře v půlce března pro klienty zcela zavřely. I zde sice uvažovali o tom, že se s kurzy dočasně přesunou do onlinu. Ale došli k tomu, že v nejisté době, kdy se příjmy lidí snižují a někteří přicházejí o práci, bude zájem o placené online kurzy minimální. Nehledě na to, že internet je plný videoreceptů a receptů zdarma. Online kurzy vyžadují přípravu, nákup surovin, kvalitní produkci, aby takový kurz byl opravdu na úrovni, uvádí Martina.

Protože se však zároveň spousta lidí vrátila k domácímu vaření, zůstali se svými klientkami a klienty v kontaktu na sociálních sítích, kde sdílí recepty lektorů a personálu školy. Spousta lidí si dokonce dovybavila kuchyň nádobím, které najednou doma postrádala. Zavedli jsme na e-shopu živý chat a radili lidem s recepty i výběrem nádobí, dodává Martina s tím, že klienti školy jsou naštěstí loajální a vstřícní, akceptují přesun zrušených termínů na letní období. Tím nás podporují a přejí si, abychom přežili, těší se k nám. Skvěle se prodává už i podzimní a zimní sezóna, připomíná k výhledu školy, které zatím brání v otevření dvoumetrové rozestupy mezi lidmi a povinné nošení roušek. Jak se se situací popasovali kadeřnice a kadeřníci, kteří už mají znovuotevření za sebou? Dozvíte se v článku Kadeřníci se na otevření těší a očekávají zvýšený zájem o jejich služby.

V současné situaci ale Martina vidí i příležitost. Osobně pevně věřím, že se lidem domácí vaření a pečení natolik zalíbilo, že se budou chtít zdokonalovat. Tím pádem se k nám vydají na kurzy pod vedením profesionálů a budou do sebe i do svých dětí investovat. I do budoucna chceme nabízet kvalitní kurzy v komorní domácí atmosféře. A třeba nakonec dojde i na online, uzavírá.

Věrná klientela školu vaření ve štychu nenechá

I ve škole vaření Ola Kala na pražských Vinohradech utnuli kurzy přesně v polovině března a už před tím tu kvůli koronaviru zrušilo kurzy několik firem a skupin ze zahraničí. Celkem jsme od uzavření doposud museli zrušit 77 akcí pro veřejnost, firmy i privátní klientelu, rekapituluje za tým školy Petr Rýdl. Do online kurzů se mezitím nepustili, za to natočili několik videoreceptů, které postupně zveřejňují, aby s klienty zůstali v kontaktu.

V karanténě se sice lidé vrhli na domácí vaření, protože nebylo možné jíst venku, prodeji kurzů vaření to ale zatím podle Petra nepomohlo. Z pohledu prodejů kurzů byla většina období karantény na nule, lidé měli jiné starosti. Ze dne na den se rozjetý vlak zastavil. Až v posledních dnech se začínají objevovat první nové objednávky, popisuje aktuální situaci. O výhledu na další období zatím nechce moc spekulovat. Jen dodává, že se pravděpodobně na delší dobu odmlčí firemní klientela, která ve škole vloni představovala polovinu obratu.

Zrušené veřejné kurzy tu budou nahrazovat od začátku června. Také jsme se rozhodli každý měsíc až do konce roku uspořádat zdarma dva kurzy pro zdravotníky jako poděkování. Začínáme dvěma kurzy pro záchrannou službu, uvádí Petr. Odhaduje, že se situace ve škole vrátí k normálu tak od září, do té doby očekává od veřejnosti o kurzy vaření tak poloviční zájem oproti době před koronavirem. U firemní klientely budeme letos rádi, když se dostaneme alespoň na polovinu loňského roku. Zatím jsme kvůli uzavření přišli o čtvrtinu loňského obratu v řádech jednotek milionů a podzim bude rozhodující, tvrdí s tím, že věrná klientela školu vaření ve štychu určitě nenechá.

Snad na nás nějaká ta kačka zbyde

Také v českobudějovické Fine Food Academy museli před klienty ze dne na den zabouchnout dveře, i když měli vyprodáno. A nejde jen o lidi, kteří měli zakoupené vstupenky, ale i o kuchaře, pro které jsou kurzy nemalý přivýdělek, s nímž počítali. Ihned po uzavření jsme přemýšleli nad dalšími projekty a mimo pojízdné prodejny, kterou jsme takřka přes noc vymysleli a zrealizovali, přišel nápad na online kurzy. Jen dát dohromady platformu, lidi, systém a mnoho dalšího trvá neuvěřitelně dlouho, zvlášť v této době. Takže online chystáme a bude to sólo projekt, který snad bude stát za to, objasňuje situaci školy Jana Krobová.

Dodává, že nově vypsané kurzy, kvůli kterým teď připravili novou venkovní kuchyni, vyprodali za necelý týden. I když na hodnocení je ještě brzy, dalo by se z toho podle ní dedukovat, že lidé mají chuť něco podnikat a budou si teď vařit doma o dost víc. A my je naučíme jak na to. Snad nám to hraje do karet, i když určitě u spousty našich zákazníků bude snaha omezit výdaje. Věříme ale, že nějaká ta kačka pro nás zbyde, říká Jana. Zajímají vás hlavně čísla? Pak čtěte také článek Omezení ekonomiky způsobilo firmám a podnikatelům pokles tržeb o stovky miliard.

Poukazuje však zároveň na to, že zatím není vůbec jasné, zda školu mohou nebo nemohou otevřít. Doufá, že se co nejdříve rozvolní všechny restrikce a ve škole budou moci naplno rozjet i vnitřní akce. Přesto na ně dopadá i to, že je vedle kurzů pro veřejnost živily i firemní akce, které teď mají stopku, stejně jako festivaly, akce pro obce a města a další projekty, o něž přišli. Do budoucna chceme dostat kurzy vaření k lidem domů, na to teď vsázíme. Takže snad co nejdřív spustíme zmíněný online, na kterém intenzivně pracujeme, doplňuje.

Díky krizi vznikl nový produkt

Naopak ve škole vaření Laboratorio na pražském Starém Městě po uzavření rychle spustili interaktivní online kurzy vaření, aby byli se svými kurzisty v kontaktu. Chtěli jsme jim hlavně pomoct zpestřit každodenní domácí vaření, naučit je něco nového a spojit všechny lidi, co mají rádi dobré jídlo, aby svou vášeň měli s kým sdílet, objasňuje za manažerský tým školy Kamila Kuklová. Tvrdí, že je zájem o kurzy mile překvapil, hlásili se na ně nejen stávající klienti, ale i noví zájemci. Lidé se navíc vrací a zajímají se o nové kurzy.

Brand24

Jak se to ale nakonec promítne do zájmu o běžné kurzy, až se škola vrátí k předkoronavirovému režimu, zatím ještě Kamila zhodnotit neumí. Celá situace byla nejasná a bezprecedentní a protože jsme nemohli dobře plánovat normální kurzy vaření, soustředili jsme se na to, jak se s lidmi spojit v online podobě, vysvětluje. I u nich chtěl přitom málokdo vrátit peníze za zatím neuskutečněné kurzy a ve škole tak cítí od svých klientů podporu. Nikdo přitom o svůj kurz nepřijde, každý má náhradní termín.

Kamila nezastírá, že dvouměsíční nucená odstávka školu samozřejmě ovlivní. Zároveň to však bere docela optimisticky. Teď se ve škole chystají na svou letní venkovní školu vaření a zároveň už evidují poptávky na vánoční kurzy vaření pro firmy nebo na oslavy a další akce, jež je možné uspořádat. Navíc jsme díky krizi vymysleli nový produkt, právě naše online kurzy vaření. Nenudíme se, těšíme se na to, že se provoz brzy vrátí do svých kolejí a my si s našimi kurzisty zase zavaříme, dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).