Hlavní navigace

Sladké Vánoce si vzít nenecháme. Cukroví frčí, a to i ve veganské a bio kvalitě

30. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Inflace a zdražování prodražují i Vánoce. Jak se však zdá, kvalitní vánoční cukroví a tradiční sladkosti si Češky a Češi dopřejí i letos, těžkostem navzdory.

Vánoční cukroví připravované na zakázku je na trhu v různé kvalitě. Irena Absolonová a Anna Osiová každá trochu jiným způsobem ukazují, jak je možné skloubit vánoční sladkou tradici s novými stravovacími trendy a preferencemi i zájmem o původ a vysokou kvalitou surovin. Zatímco Irena cílí na ty, kdo rádi mlsají vegansky, bezlepkově i raw, Anna ráda peče z bio a fair trade surovin.

Co se dozvíte v článku
  1. I vegani si mohou vánočně zamlsat
  2. Nejvíc frčí kokosové kuličky
  3. Důraz na původ a kvalitu surovin
  4. Zákazníků stále přibývá
  5. Po zrušení adventních trhů zaváží až domů

I vegani si mohou vánočně zamlsat

Irena Absolonová provozuje malou rodinnou kavárnu Tree sisters v Praze v Rumunské ulici, na půl cesty mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru. Ve svém podniku se specializuje na veganské (bez živočišných produktů), raw („syrové“, tepelně zpracované jen do 42 stupňů Celsia) i bezlepkové sladkosti. Do kávy svým zákaznicím a zákazníkům nenabízí kravské mléko, místo něho si mohou vybrat z několika rostlinných nápojů, včetně domácího mandlového „mléka“.

Před Vánocemi nabízí také šest druhů raw vánočního cukroví, které je bez lepku a laktózy, slazené přírodními sladidly. Základem jejího cukroví jsou kvalitní suroviny – oříšky, semínka, sušené ovoce, kakaové máslo, kokosový olej, agávový sirup a čerstvé datle. Komunita lidí, kteří jsou vegani nebo mají zdravotní omezení, například alergie na lepek nebo laktózu, se stále rozrůstá. A ať už se jedná právě o cukroví nebo bezlepkové vegan zákusky u nás v kavárně, chceme jim poskytnout možnost si zamlsat, vysvětluje Irena, proč vsadila právě na veganské a bezlepkové cukroví, často navíc i v raw kvalitě.

Nejvíc frčí kokosové kuličky

Jak prozrazuje, cukroví u ní nakupují z větší části ženy, protože jsou to právě ony, kdo má na starosti větší díl vánočních příprav. Nejoblíbenější jsou přitom u jejích zákaznic kokosové kuličky z kokosového másla, kokosu a agáve, které však má v nabídce nejen na Vánoce, ale po celý rok. Ale jak se říká, každé zboží má svého kupce a tisíc lidí tisíc chutí, dodává na adresu dalších vánočních cukrovinek z její dílny, jako jsou třeba datlové polštářky s kakaovými boby, vyrobené z datlové pasty, kakaa a kakaových bobů, nebo tradičnější linecká kolečka z bezlepkových vloček, mandlí, kokosu, datlí, sušených meruněk i lesního ovoce.

Co se vánočního cukroví týče, probíhá u ní v kavárně zatím fáze objednávek, takže ještě nedokáže zhodnotit celkový zájem. Zatím však podle ní vše napovídá tomu, že letos připraví a prodá podobný objem vánočního cukroví jako v minulých letech. Právě spokojení zákazníci jsou přitom pro Irenu tím, co ji v jejím podnikání nejvíce baví a naplňuje. Aktuálně se přitom chce více zaměřit na propagaci na sociálních sítích, cítí, že tam má její podnik slabinu. Sladké nám jde skvěle, ale v propagaci máme určitě prostor ke zlepšení, přiznává podnikatelka.

Důraz na původ a kvalitu surovin

Anna Osiová si pro svou Výrobnu Anna a vlastní cukrářské a pekařské podnikání vybrala Liteň, městys necelých pět kilometrů od hradu Karlštejn, asi 15 kilometrů od Berouna a něco málo přes 40 kilometrů jihozápadně od Prahy. Svou výrobnu, kde peče na zakázku a v konkrétní dny také prodává kusově, má hned vedle kina, na hlavní silnici, která vede Litní napříč. Ve své práci vsází hlavně na kvalitu surovin, sezonnost i lokálnost. A právě lidé, kteří se zajímají o původ potravin, které nakupují, a vyhledávají produkty z kvalitnějších surovin, patří mezi její zákazníky. Pro ně se Anna snaží volit takovou nabídku produktů, aby byla pestrá a každý si v ní našel své oblíbené druhy.

Zákazníků stále přibývá

Výrobna bude letos s nabídkou vánočního cukroví zažívat teprve své druhé Vánoce. Proto zatím nemohu příliš srovnávat, ale letošní rok bude určitě o něco silnější než ten minulý, zákazníků stále přibývá, prozrazuje s tím, že ji na její práci po celý rok baví hlavně rozmanitost. Snažím se nabídnout co nejpestřejší výběr od pečiva přes kváskový chleba, různé dezerty a dorty, po tematické produkty, jako jsou například svatomartinské rohlíčky nebo teď vánoční cukroví, uvádí a dodává, že její práce je tak hodně pestrá a přípravy jednotlivých produktů jí nestihnou zevšednět.

Brand24

Před Vánocemi připravuje třináct druhů cukroví, a to z mouky v bio kvalitě, másla, oříšků, bio koření, 100% oříškových past, fair trade kakaa a čokolády, mezi nimi třeba makové linecké s citronovým krémem nebo vosí hnízda z vlastního vaječného likéru. A také máslovou vánočku z bio mouky, s rozinkami, mandlemi a bio kořením. Vánočka byla, mimochodem, symbolem Vánoc už od středověku. Během vánočního času se k vánočce (která se pekla pod různými krajovými jmény) pojilo mnoho zvyklostí a rituálů, často se jí lidé také obdarovávali.

Po zrušení adventních trhů zaváží až domů

Momentálně se Anna kromě přípravy vánočních zakázek stará o rozšíření klientely a pracuje na rozšíření povědomí o konceptu Výrobny – jaké suroviny používají, proč je používají a proč se vyplatí si za dobrý produkt připlatit. Do budoucna bychom rádi otevřeli kavárnu ve stejném konceptu, prozrazuje své další plány. Po vládním zrušení řevnických adventních trhů, na které se se svými výrobky chystala, se rozhodla vánoční objednávky druhou adventní sobotu zákazníkům dovézt zdarma až domů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).