Hlavní navigace

Sleva na evidenci tržeb není pro všechny, půjde ale využít i u zvláštního režimu

23. 1. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud se vás dotkne EET, daň vám může snížit sleva na evidenci tržeb. Sleva sice není pro všechny, půjde ji ale uplatnit i u zvláštního offline režimu evidence.

Slevu na evidenci mohou využít pouze fyzické osoby, a to jednorázově za zdaňovací období, ve kterém poprvé zaevidovaly tržbu, kterou mají podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat. Připravili jsme přehled, jak a kdy slevu uplatnit, a to včetně názorných příkladů.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdo může slevu využít
  2. Kolik sleva činí
  3. Jak nárok na slevu prokázat
  4. Kdy lze slevu uplatnit
  5. Jak je to s ostatními slevami na dani
  6. Příklady uplatnění slevy

Kdo může slevu využít

Když se schvaloval zákon o evidenci tržeb, zavedla se do zákona o daních z příjmů nová jednorázová sleva na dani, a to sleva na evidenci tržeb. Tu mohou samozřejmě využít i podnikatelé, kterých se EET dotkne v třetí nebo čtvrté vlně, které odstartují v květnu 2020. Zároveň ale platí, že slevu mohou uplatnit pouze podnikatelé – fyzické osoby, firmy mají smůlu. Na druhou stranu mohou slevu uplatnit i podnikatelé, kteří budou tržby evidovat ve zvláštním offline režimu.

Kolik sleva činí

Sleva na evidenci tržeb činí 5000 korun bez ohledu na výši skutečně vynaložených výdajů v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Ne každý ale uplatní plných 5000 korun. Sleva totiž činí současně maximálně 15 % dílčího základu daně ze samostatné výdělečné činnosti (pouze základ daně z podnikání zdaňovaný dle ustanovení § 7 zákona o daních z příjmů). Jestliže má podnikatel příjmy z různých dalších činností, které se daní podle jiných paragrafů zákona o daních z příjmů (například také příjmy z pronájmu podle § 9), počítá se sleva jen z příjmů dle podnikání, přestože by celkový základ daně umožnil využít slevu v plné výši.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Jak nárok na slevu prokázat

Slevu na evidenci tržeb nemusí podnikatelé nijak prokazovat a není třeba dokládat například paragony za pořízené pokladní zařízení.

Kdy lze slevu uplatnit

Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat. Pokud se vás tedy od května 2020 dotkne EET a vy hned zaevidujete tržbu, slevu lze uplatnit jen v přiznání za zdaňovací období 2020, tedy v přiznání, které podáte v roce 2021. I v případě, že máte daňového poradce a přiznání budete letos podávat až na začátku července, slevu v něm ještě uplatnit nemůžete.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Jak je to s ostatními slevami na dani

Sleva na evidenci tržeb nijak neomezuje ostatní slevy na dani, ale uplatní se až po uplatnění všech předchozích slev (základní sleva na dani na poplatníka, sleva na manžela, základní a rozšířená sleva na invaliditu, sleva na držitele průkazu ZTP/P, sleva na studenta, sleva za umístění dítěte), avšak před uplatněním daňového zvýhodnění na vyživované dítě. Jestliže podnikatel nevyužije slevu celou (nebo dokonce vůbec), nelze ji uplatnit pod nulovou hodnotu. Stejně tak není možné uplatnit nevyčerpanou část slevy v následujícím zdaňovacím období.

Čtěte také: Slevy na dani v roce 2019 a v roce 2020

Příklady uplatnění slevy

Příklad 1

Pan Šroubovák se živí jako řemeslník, v květnu se ho dotkne EET a on hned začne evidovat. V roce 2020 bude činit jeho základ daně (příjmy – výdaje) 300 tisíc korun. 15 % z 300 000 je 45 000. Pan Šroubovák žije sám a tak v přiznání za rok 2020 uplatní jen základní slevu 24 840 korun a slevu na evidenci tržeb v plné výši 5000 Kč. Výsledná daň tak bude 15 160 Kč

Příklad 2

Pan Drátek se živí jako elektrikář a také jeho se od května týká EET a začne tržby evidovat, ale za celý rok má základ daně jen 180 000 korun. Také on žije sám a uplatňuje jen základní slevu a slevu na evidenci tržeb. 15 % ze 180 000 je 27 000. Pan Drátek tedy uplatní základní slevu ve výši 24 840 Kč, avšak slevu na evidenci jen v hodnotě 2160 Kč. Výsledná daň tak bude nulová

Brand24

Příklad 3

Pan Kalkulačka se živí jako účetní a také jeho se od května týká EET a rovněž i on ihned začne evidovat. Pan Kalkulačka má základ daně 350 tisíc korun a má manželku v domácnosti a jedno nezaopatřené dítě. 15 % z 350 000 je 52 500. Pan Kalkulačka nejprve uplatní základní slevu na dítě ve výši 24 840 Kč a tu samou částku odečte i za manželku, celkem 49 680 Kč. Teoreticky by mohl slevu na evidenci uplatnit v plné výši (podmínku rozdílu splňuje), ale může se maximálně dostat na nulu. Slevu tedy uplatní v hodnotě 2820 Kč. Celé daňové zvýhodnění 15 204 korun se pak překlopí do daňového bonusu

Příklad 4

Pan Volant se živí jako taxikář a kromě toho též pronajímá jednu svoji nemovitost. Základ daně z podnikání činí 100 tisíc a příjmy z pronájmu 200 tisíc. 15 % ze 100 000 je 15 000 a rozdíl po odečtení základní slevy by byl záporný. Slevu na evidenci tak pan Volant nemůže uplatnit, přestože by mu to při celkovém základu daně vycházelo. Využije tak jen základní slevu na dani a jeho daň bude činit 20 160 Kč (45 000 – 24 840)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).