Hlavní navigace

Slevy jako kráva neunikly hledáčku inspektorů ČOI. E-shop dostal pokutu

11. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

E-shop nabízel výrazné slevy, za nabídkou se však skrývaly padělky. Aktuálně již není funkční.

E-shop www.slevyjakokrava.cz si za své prohřešky vysloužil pokutu 53 tisíc korun.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila, že e-shop nabízel padělky značkových výrobků. Tím se dopustil nekalé obchodní praktiky. Neinformoval také o možnosti reklamace. Stejný provozovatel nabízel padělky i prostřednictvím stránky www.kralovskanabidka.cz.

Prakticky všechny kontrolované e-shopy porušovaly předpisy 

Je to ale pouze zlomek z 270 e-shopů, které Česká obchodní inspekce měla v hledáčku. Porušení předpisů našla téměř v 90 % případů. Nejvíce obchodníci porušovali zákon o ochraně spotřebitele, kdy neinformovali spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení sporů, používali klamavé obchodní jednání nebo neposkytli informace o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace.

Psali jsme: Obchodníci jsou nepoučitelní, ČOI odhalila stovky podvodů při slevových akcích

ČOI se také stále více setkává s tím, že v rámci internetového obchodování se rozšiřuje nabídka výrobků a služeb prostřednictvím sociálních sítí a aukčních portálů. ČOI bude tyto nové trendy sledovat a reagovat na ně při kontrolní činnosti, říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

I když je procento porušení předpisů alarmující, je to tím, že ČOI se soustřeďuje na subjekty, jejichž webové stránky již v prvotním zkoumání vykazují nedostatky. A na to upozorňuje i Asociace pro elektronickou komerci (APEK): Většina případů se obvykle týká těch e-shopů, jejichž provozovatelé právní stránku podnikání podcení. Často tak připravují své obchodní podmínky a související kroky bez konzultace s odborníky, komentuje pro Podnikatel.cz výkonný ředitel APEKu Jan Vetyška.

Provozujete e-shop? Raději si nechte zkontrolovat všechny zákonné formality

Ten doporučuje všem, kteří se věnují on-line prodeji, aby nepodceňovali formální stránku věci. Právě APEK v rámci certifikace kontroluje přes 60 pravidel, která musí e-shop splnit. Pro ČOI je pak odhalení nepřesností v informačních povinnostech poměrně snadné, a podobné statistické výstupy pak působí, jakoby e-shopy šidily své zákazníky. Což se samozřejmě neděje, připomíná Vetyška.

Psali jsme: I lidé pod 18 let už mohou být kontrola, ČOI začala využívat mladistvé figuranty

A to potvrzuje i samotná ČOI. Jednotlivé inspektoráty totiž cíleně kontrolují problémové internetové obchody, na které v mnoha případech upozornili i sami spotřebitelé. Nejvíce zjištění našla ČOI v prvním čtvrtletí letošního roku v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, následoval Jihočeský kraj a Vysočina.

Přehled kontrolovaných e-shopů podle krajů


Autor: Česká obchodní inspekce

Nejvyšší pokuta dosahovala téměř půl milionu korun

Ve sledovaném období byla nejvyšší pravomocná pokuta uložena provozovateli webového portálu www.mincovni-obchod.cz v celkové výši 400 000 korun. Jedná se však o pokutu za více porušení, například za opakované zasílání nevyžádaných zásilek v rámci tzv. „sběratelského servisu“.

Psali jsme: Stánkaři pod drobnohledem kontrolorů. Poučte se z chyb, které odhalili

skoleni_15_4

Druhá nejvyšší pokuta ve výši 60 000 korun byla uložena provozovateli www.rajpradla.cz za nedodržení deklarovaného termínu doručení objednávky spotřebiteli včetně tohoto, že provozovatel e-shopu deklaroval na svých webových stránkách, že „veškeré zboží máme skladem“, ačkoli po objednávce společnost uvedla termín doručení 11 dní. Tento termín však provozovatel nedodržel ani jednou během tří objednávek provedených inspektory ČOI.

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo u dalších obchodů zjištěno v menší míře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).