Hlavní navigace

Slovenská brynza získala ochrannou známku EU

27. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Slovenská brynza vyráběná z nepasterizovaného ovčího mléka získala od Evropské komise ochrannou zeměpisnou značku. Jedná se teprve o druhý slovenský pokrm potvrzený úřady Evropské unie jako původní. Vedle brynzy je to ještě Skalický trdelník.

O původ brynzy se přitom vedly čtyři roky spory, nárokovalo si ji Polsko. Po domluvě slovenské a polské strany nakonec ale obě země zažádaly o registraci s tím, že se jedná o dva rozdílné výrobky.

Slovenští výrobci nepředpokládají, že by se zájem o brynzu ziskem ochranné známky EU výrazně zvýšil. Mimo jiné proto, že slovenská brynza neobsahuje konzervační látky, čímž odrazuje řadu zahraničních odběratelů. Slovenští výrobci ale tento handicap považují spíše za specifikum, což potvrzuje i trvalý zájem Slováků o tradiční pokrm.

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).