Hlavní navigace

Smlouvy o důchodovém spoření mohou uzavírat jen certifikovaní poradci

27. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Smlouvu o důchodovém spoření uzavírejte pouze s certifikovaným poradcem. S jiným už to ani nejde. Navíc je jistota, že poradce o penzijních produktech něco ví.

Donedávna mohli s klienty smlouvy o důchodovém spoření a jeho doplňcích uzavírat všichni finanční poradci. Od června smí toto provádět pouze ti, kteří mají certifikaci. To znamená složenou zkoušku odborné způsobilosti a splňují další zákonem dané náležitosti. Finanční poradce specializovaný na důchodové spoření ve druhém a třetím pilíři a s ním spojené produkty musí mít maturitu a licenci vázaného zástupce. Ta mu umožňuje sjednávat s klienty investiční produkty

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Důchodové spoření už je možné uzavírat pouze s certifikovanými finančními poradci.  

Důležitou součástí certifikace je znalostní test problematiky a produktů penzijních pilířů. Finanční poradce za tuto zkoušku platí 2 000 korun a jednou za 5 let je povinnen ji obnovit. V rámci certifikace jsou prověřovány i znalosti prvního pilíře důchodového systému, tedy toho průběžného, na který zatím sází nejvíce lidí. Ačkoli nás provází desítky let, ne všichni finanční poradci ho měli v malíčku. Certifikace proto přispívají ke kultivaci trhu finančního poradenství a zabezpečení na penzi. Důchodové spoření představuje zásadní a dlouhodobé rozhodnutí, které je třeba náležitě zvážit a poradit se o něm s kvalifikovanými zástupci.

V současné době je podle nových pravidel schopno smlouvy o dochodovém spoření uzavírat 11 314 certifikovaných osob a firem (bez zaměstnanců, kteří se do registru nezapisují). Jejich seznam vede Česká národní banka. Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců doporučuje všem klientům při uzavírání smlouvy o důchodovém spoření dodržovat některá základní pravidla:

1. Budete-li osloveni neznámým zprostředkovatelem a nemáte doposud svého finančního poradce ani o něm neuvažujete, ověřte si, zda je zprostředkovatel řádně zaregistrován u České národní banky jako vázaný zástupce pro oblast důchodových produktů.

2. Ověřte si historii společnosti, kterou zprostředkovatel zastupuje. Pokud na trhu působil ještě před zahájením důchodové reformy a nabízí i ostatní finanční produkty, je u něho vyšší pravděpodobnost, že vám poskytne objektivní informace a kvalitní služby. Pokud naopak zprostředkovatel začal působit na finančním trhu současně se zahájením důchodové reformy a nenabízí žádné jiné finanční produkty, je naopak možné, že pouze využívá důchodové reformy jako krátkodobé obchodní příležitosti a je u něho vyšší pravděpodobnost, že vám neposkytne objektivní informace a kvalitní služby.

3. Mějte vždy na paměti, že smlouvu o důchodovém spoření uzavíráte na celý svůj ekonomicky aktivní život a nebudete ji moci po její registraci vypovědět. Podle toho přistupujte k jejímu sjednávání.

Dále čtěte: Druhý důchodový pilíř čekají změny. Zvýší se počet zájemců?

Tři pilíře penzijního spoření

1. pilíř – průběžný pilíř, do kterého lidé odvádějí příspěvek na důchodové spoření povinně.

2. pilíř – kapitálový pilíř, individuální účty budou mít lidé v penzijních fondech. Do druhého pilíře každý vstoupí dobrovolně, rozhodnutí ale bude nevratné. Z druhého pilíře už nepůjde vystoupit a vrátit veškeré prostředky do prvního pilíře. Bude ale možné změnit penzijní fond, který konkrétnímu člověku finance ve druhém pilíři spravuje. Pro vstup do druhého pilíře je nutné se rozhodnout do 35 let věku. Ve druhém pilíři se každý může rozhodnout, jakou investiční strategii zvolí. Vybírat lze mezi více rizikovými fondy s větším výnosem a jistější investicí, která se ale méně zhodnotí. Následně si bude moci účastník druhého pilíře také zvolit, zda chce čerpat doživotní starobní důchod s možností sjednání výplaty pozůstalostního důchodu na tři roky, nebo starobní důchod na minimálně dvacet let. Pokud člověk zemře ještě před tím, než začal naspořené prostředky čerpat, budou součástí dědického řízení.

Daně x

3. pilíř – dobrovolné penzijní připojištění se státním příspěvkem a daňovým zvýhodněním tak, jak fungovalo dosud. Vzhledem k tomu, že se připojištění nebude měnit, reforma se nijak nedotkne ani stávajících smluv.

Na důchodové pojištění jde 28 % stržených z vyměřovacího základu mzdy. Z toho stále půjde 25 % do průběžného systému prvního pilíře a 3 % se přesunou do druhého pilíře, pokud se pro to pojištěnec rozhodne. K tomu ale bude muset ještě přidat 2 % ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění sám pojištěnec. Celkem tedy do druhého pilíře odvede 5 % z vyměřovacího základu mzdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).