Hlavní navigace

SMO: Hrozí zavedení výpalného za státní půdu

18. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Svaz marginálních oblastí (SMO) dnes varoval, že navrhovaná novela zákona o prodeji státní půdy poškodí tuzemské zemědělce. Podle SMO se návrh dává přednost spekulantům s restitučními pohledávkami před zemědělci hospodařícími na prodávané půdě a tím prý údajně donutí farmáře platit spekulantům tzv. „výpalné“.

Situaci, kterou se uvedený návrh pokouší nastolit, už naši zemědělci jednou zažili. Po celé republice tak cestovaly restituční nároky s vidinou lukrativního zhodnocení. Cílem velké části držitelů nebyla jejich výměna za pozemky, ale pouze nátlak na zemědělce, uvedl Milan Boleslav, předseda Svazu marginálních oblastí.

SMO se domnívá, že navrhovaná úprava zákona vůbec není potřeba a že stávající vyřizování restitučních nároků probíhalo standardně. Neuspokojeny zůstávaly převážně jen nároky očekávající abnormální míru zhodnocení. Je logické, že díky takovýmto návrhům se uplatňování restitučních pohledávek v praxi bude opět oddalovat, protože se znovu stanou vítaným zdrojem nezdaněných příjmů z výpalného, uzavřel Milan Boleslav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).