Hlavní navigace

Smutný výsledek kontrol u vody. Nepoctiví prodejci to zkouší i na vodáky

1. 8. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

I na březích řek během rozjeté letní sezóny se objevují kontroloři. Zjišťují, zda nejsou turisté vystaveni nekalému jednání prodejců. Výsledky nepotěšily.

Turistická letní sezóna je v plném proudu a počasí jí letos skutečně přeje. Okolí přehrad a rybníků je plné lidí a poskytovatelé služeb a prodejci zboží se těší velkému zájmu. Mezi turistiky se však během července objevili také kontroloři České obchodní inspekce. Aktuálně se zaměřili na Jihočeský kraj a Vysočinu. Výsledky uspokojivé nebyly. 

Psali jsme: I lidé pod 18 let už mohou být kontrola, ČOI začala využívat mladistvé figuranty

Kontroly cílily především na provozovatele poskytující nápoje, pokrmy a další sortiment, tedy stánky s občerstvením a doplňkovým sortimentem, předzahrádky hotelů v okolí Lipna, ale také plovoucí vory poskytující občerstvení na řece Vltavě. Ze 17 kontrolovaných subjektů vyhověly pouze 4 provozovny. 

I u řeky se najdou nepoctiví prodejci

Prohřešky se týkaly hlavně špatného oceňování zboží, ale taky služeb. A na pultech se objevovaly dokonce i padělky. K nejčastěji zjištěným porušením patří tradičně nedodržení zásad poctivosti prodeje, oceňování zboží nebo služeb a použití neověřených měřidel. Ve 2 případech byl také zaznamenán prodej padělků stavebnic, hracích karet a hraček, říká ředitelka regionální České obchodní inspekce Martina Střihavková

Čtěte také: Kontroloři ČOI budou moct od listopadu používat skrytou identitu

Česká obchodní inspekce uložila formou pokuty na místě 11 postihů v celkové výši 19 500 Kč. Dva případy zjištěných porušení budou řešeny v rámci správního řízení. Za nedodržení zákonů hrozí obchodníkům až 5 milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).