Hlavní navigace

Sněmovna odklepla: Ošetřovné se rozšíří, odpuštění pojistného a pozastavení EET

25. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslanecká sněmovna dala zelenou návrhům, které mají pomoci podnikatelům a živnostníkům zmírnit dopady koronavirové pandemie.

Návrhy, které se výrazně dotknout podnikatelů, živnostníků a zaměstnanců, se týkaly ošetřovného, zdravotního a sociálního pojistného a také elektronické evidence tržeb. 

Odpuštění zdravotního a sociálního pojištění

Poslanci odsouhlasili návrh, který drobným podnikatelům odpouští minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku od března do srpna. Stejně tak stát živnostníkům odpustí minimální zdravotní zálohy za půl roku. Platby nad tuto částku budou moci odložit.

Psali jsme podrobněji v článku OSVČ se na půl roku zcela odpustí minimální sociální i zdravotní pojištění

Od března do srpna nebudou muset OSVČ platit žádné zálohy. OSVČ, které platí pouze minimální zálohy, nebudou navíc muset ani nic doplácet. Ty, které mají vyšší zálohy, pak zpětně doplatí rozdíl mezi tím, co skutečně měly odvádět, a minimální zálohou. 

Jak bude zrušení záloh vypadat v praxi? Máme pro vás názorné příklady: Co pro OSVČ znamená odpuštění zdravotního a sociálního? Máme názorné výpočty

EET se zastaví, a to pro všechny

EET se na nějaký čas úplně zastaví. Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců elektronicky evidovat tržby, úředníci to nebudou kontrolovat. Pozastavení se týká všech vln EET.

Konkrétně bylo schváleno, že podnikatelé nemusí do ukončení nouzového stavu, s výjimkou povinnosti zacházet s autentizačními údaji, certifikátem pro evidenci tržeb a blokem účtenek tak, aby předešel jejich zneužití, plnit povinnosti podle zákona o evidenci tržeb. Ode dne ukončení nouzového stavu po dobu 3 měsíců pak nemusí plnit podle zákona upravujícího evidenci tržeb evidenční povinnost a povinnost umístit informační oznámení.

Psali jsme v článku EET se na několik měsíců zastaví, týká se to všech podnikatelů

Ošetřovné se rozšíří

Ošetřovné dostanou rodiče dětí do 13 let věku za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi. Ošetřovné se doposud vyplácelo jen po dobu 9 dní. Výše ošetřovného zůstane na 60 procentech redukovaného vyměřovacího základu, dva pečující se budou moci v péči o děti podle potřeby střídat.

skoleni_15_4

Čtěte více v článku Podrobně o ošetřovném a připravovaných změnách

Návrhy se dnes 25. března 2020 bude zabývat Senát, poté je musí podepsat prezident. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).