Hlavní navigace

Sníte o práci z domova, ale nechcete hnít v pyžamu? Mějte disciplínu a pravidla

5. 8. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nad vstupem do věštírny v Delfách prý bylo heslo „poznej sám sebe“. Patří i k pravidlům home-office, práce z domova. Ta rychle ukáže pracovní styl a návyky.

Být při práci z domova úspěšný mimo jiné znamená osvojit si také disciplínu a pevně se držet určitých pravidel. Pak nebude trpět nejen práce, ale ani soukromí.

Co ukázal vědecký experiment

Profesor ze Stanfordu Nicholas Bloom a také James Liang, John Roberts a Zhichun Jenny Ying připravili výzkum, který se soustředil právě na práci z domova. Publikovali ho v roce 2013. Zaměřili se na zaměstnance z call centra velké čínské firmy a porovnávali přínos home-office v porovnání s těmi, kteří zůstali ve firemní kanceláři. Lidem pracujícím z domova přitom vzrostl pracovní výkon, byli v práci spokojenější a plusem pro firmu bylo to, že ušetřila výdaje za kancelář.

K plusům práce z domova se ale zároveň přidaly i minusy. Lidé doma si připadali izolovanější, měli dojem, že dostávají méně často bonusy než ti, co zůstali ve firmě. A když experiment skončil, někteří zase začali do práce z domova dojíždět. Zjistili totiž, že odchod do práce je pro ně vítaný způsob, jak alespoň dočasně uniknout z domova.

Pro člověka na volné noze, který kompletně odpovídá za sebe a za svou práci, je home-working pouze osobní volbou. U zaměstnanců to je složitější. Plusy a minusy práce z domova z hlediska firmy čtěte v článku Home office se vám vyplatí, ale jděte na něj opatrně (komentář).

A zvláště u zaměstnanců mohou být přínosy práce z domova ještě komplikovanější. Průzkum London School of Economics and Political Science totiž přišel před třemi lety s tím, že se výhody home-office stírají, když se pro lidi stane běžným způsobem práce a přestanou ho brát jako privilegium nebo benefit.

Základ je vhodná práce

Jak si tedy s prací z domova poradit, aby probíhala hladce? Je to individuální, někomu bude vyhovovat, jiný u ní takřka zešílí. Editorka a spisovatelka Carolyn O´Hara přesto nabízí v Harvard Business Review několik základních pravidel, jak doma pracovat efektivněji. Doporučuje stanovit si a dodržovat pevný pracovní režim a stanovit si jasné hranice oddělující pracovní a soukromý život. Je podle ní důležité také dodržovat pravidelné pracovní přestávky a zůstat v kontaktu s lidmi, aby se člověk pracující doma nedostal do přílišné izolace. V neposlední řadě je podle ní důležité oslavovat své pracovní úspěchy.

V osobních příbězích podnikatelů ostatně práce z domova sehrává různé role. Když měl František Hába, který pracoval v IT, home-office, čím dál tím více se začal věnovat vlastnímu podnikání. Se svou ženou Karol teď vlastní květinovou farmu Loukykvět. IT opustil a doma už zůstal – rodinnému byznysu se věnuje naplno. Podívejte se:

Také z prvně zmíněného výzkumu se dají odvodit i některá doporučení, která se vyplatí vzít v úvahu, pokud někdo o práci z domova vážně uvažuje, částečně nebo nastálo. V první řadě je třeba zvážit, zda je konkrétní práce pro domácí kancelář vůbec vhodná. Pokud je nejvíce závislá na počítači s připojením na internet a na telefonu, není o čem přemýšlet. Čím víc vyžaduje nástrojů a pomůcek a čím těsnější spolupráci s dalšími lidmi, kteří musí být fyzicky přítomní, předpokládá, tím bude komplikovanější, nebo dokonce nemožné ji dělat z domova.

Prostředí a lidé, s nimiž se dá domluvit

Další podstatnou okolností je pracovní prostředí, které si lze nebo nelze doma zařídit. Kdo rád z domova spíš pod jakoukoliv záminkou vypadne, s menší pravděpodobností se mu tam bude dařit potřebné soustředění na práci. Home-office komplikuje mimomanželské vztahy, varuje s nadsázkou a se smíchem jeden z oslovených podnikatelů pod příslibem anonymity.

Kdo je však doma rád a má možnost zařídit si tu vhodné pracovní prostředí, má situaci snadnější. Ani doma se totiž nevyplatí pracovní prostředí podceňovat. Není ideální používat k práci kuchyňský stůl nebo se hrbit nad notebookem na pohovce u konferenčního stolku. Lehátko na terase se může zdát podobně ideální jako podnikání z houpací sítě na pláži, otázka ale je, co si o tom po pár hodinách nebo dnech začnou myslet záda.

Více si přečtěte také v článku 6 důvodů, proč se vyplatí se při podnikání fyzicky nezruinovat

Myslet je třeba i na dostatečný přísun různých podnětů. Jestli člověk tráví většinu času ve stejném prostředí, není nic divného na tom, že bude pociťovat potřebu změny. Řešit to mohou nové pracovní pomůcky, květina, nová barva výmalby atd. Stejně tak je na jednu stranu výhoda, že není třeba doma každé ráno nasadit formální kostým nebo oblek, zároveň není od věci si pohlídat, aby neformálnost nakonec neskončila u celodenní práce v pyžamu.

Koho doma něco rozčiluje už tehdy, když tam přijde přespat, bude mu to vadit o to víc, když tu bude trávit celé dny. Práci doma mohou pořádně narušit i sousedé, kterým doma celý den štěká pes, nebo hlučná rekonstrukce ulice. S prostředím pak souvisí i lidé. Většinou je třeba domluvit si s dalšími příslušníky domácnosti určitá pravidla, která se týkají rozdělení práce a soukromí. Kdo má pro práci vyčleněnou celou jednu samostatnou místnost, v níž se zavře a je jasné, že je v práci, má to snazší. Jestli stojí pracovní stůl v rohu kuchyně nebo obýváku, kde se pohybují i ostatní, bez pravidel může docházet ke zbytečným konfliktům. Pomůže tu jedině otevřená komunikace, vyjasnění potřeb a respektování stanovených pravidel.

Pravidla, disciplína… a zase pravidla

Kdo pracuje z domova, bude potřebovat i další pravidla. Práce z domova klade nároky na osobní disciplínu, aby doma nedocházelo buď k zanedbávání pracovních povinností, nebo naopak k tomu, že práce zabere veškerý bdělý čas. Mít jasně dané své pracovní priority, úkoly, postupy nebo pracovní nástroje je užitečné bez ohledu na to, kde se práce odehrává.

Podrobnosti a tipy si přečtěte v článku Řešíte, jak pracovat a cestovat zároveň? Inspirujte se digitálními nomády. Při práci na cestách totiž platí podobná pravidla jako při fungujícím home-office.

Jestli je kancelář z postele doma vzdálená deset kroků a je snadnější svou práci přizpůsobit svému biorytmu, součástí pravidel a disciplíny by se měly stát i pohybové aktivity. Třeba chůze, kterou si lidé, kteří každý den směřují do kanceláře, odbudou i tím, že do práce i z práce mohou jít určitou vzdálenost pěšky. V domácí kanceláři to může ještě více svádět k příliš dlouhému sezení, i když ušetřený čas i náklady na dojíždění jsou na druhou stranu zajisté benefitem. I doma jsou potřebné přestávky nebo dodržovat pravidlo obědů mimo domov. I tady je možné také to, co doporučuje trenér Tomáš Janovský, tedy uspořádat si kancelář tak, aby v ní nebylo všechno hned po ruce, aby bylo potřeba zvednout se a dojít k tiskárně nebo pro nějakou pracovní nezbytnost. Je to sice otrava, ale tělo to určitě ocení, vysvětluje.

Brand24

Více o tom, jak se i při sedavém zaměstnání lépe starat o své zdraví, se dočtete v článku Sezení je zabiják, proto se hýbejte. Jde to i v kanceláři a zabere to jen minuty.

Také izolace může být pro někoho reálná potíž. Vyplatí se mít strategii, jak kontakty s lidmi nezanedbávat, a to ani kontakty profesní. Možnosti jsou různorodé – od občasného coworkingu, přes členství v profesních organizacích nebo neformálních profesních skupinách, po účast na konferencích nebo vzdělávacích kurzech. Ty svedou dohromady lidi s podobným zájmem a mohou posloužit i jako profesní networking.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).