Hlavní navigace

SOCR ČR: Rožšířené mýty o obchodních řetězcích

6. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) dnes uspořádal tiskovou konferenci, na které se snažil vyvrátit některé mýty ohledně obchodních řetězců. Podle Svazu není rozhodně postavení obchodních řetězců tak růžové, jak ho líčí některé zájmové skupiny.

Podle SOCR ČR není pravda, že řetězce v ČR by měly enormní zisky. Důkazem mají být hospodářské výsledky za uplynulé roky, podle nichž dokázala vytvořit zisk jen asi polovina v ČR působících sítí. Dalším důkazem je podle Svazu odchod několika subjektů z tuzemského trhu.

Dalším mýtem je názor, že případný zisk z prodeje zboží odchází z ČR do zahraničí. Jako podniky působící na tuzemském trhu musí řetězce v ČR odvádět veškeré daně, včetně daní za své zaměstnance, a to v řádech desítek miliard korun ročně, tvrdí SOCR ČR. Čtěte také: Svaz obchodu obvinil Potravinářskou komoru z šíření poplašné zprávy.

Mezi fámy se zařadil SOCR ČR také skutečnost, že někteří považují marži za jiné označení pro zisk. Zatímco marži tvoří v zásadě rozdíl mezi cenou, za kterou obchodník zboží nakoupí a cenou, za kterou jej prodá, skutečný zisk činí až rozdíl, který zůstane po odečtení všech nákladů. Součástí marže jsou tak výdaje na pronájem budov a pozemků, ceny energií, platy zaměstnanců či propagační akce, jejichž cílem je ale podpora prodeje výrobků od našich dodavatelů, komentoval závěrem Svaz obchodu a cestovních ruchu ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).