Hlavní navigace

Soud předběžně zakázal Taxify jezdit v Plzni, firma ale nabízí své služby nadále

11. 9. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Okresní soud v Plzni vydal předběžné opatření, které firmě zakazuje provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzně. Ta však jezdí i nadále.

Podle vyjádření zástupců společnosti Taxify totiž firma neprovozuje taxislužbu, ale jen softwarovou platformu.

Jezdíme i nadále, ohlásila firma Taxify

Navzdory tomu, že společnost Taxify obdržela včera od Okresního soudu v Plzni předběžné opatření, které jí ukládá povinnost zdržet se provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzně, chce v Plzni jezdit i nadále. Podle firmy totiž neprovozuje taxislužbu, ale jen softwarovou platformu. Zástupci společnosti předběžné opatření prozkoumali a vzali v potaz právní precedenty z podobných případů, které české soudy posuzovaly v minulosti. Tato analýza ukázala, že předběžné opatření se nemůže vztahovat na služby Taxify v Plzni, uvedla firma Taxify v tiskové zprávě.

Podle Taxify je navíc pravděpodobné, že vzhledem k právním precedentům, zejména vzhledem k rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který podobné předběžné opatření v minulosti zrušil, že jakmile se argumenty obou stran sporu představí soudu, předběžné opatření týkající se aktivit Taxify v Plzni bude rovněž zrušeno.

Jak ale upozornil server Lupa.cz, Soudní dvůr EU loni v podobném případu s firmou Uber konstatoval, že Uber není elektronickou službou, ale dopravcem, a že se musí řídit stejnými pravidly jako dopravci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).