Hlavní navigace

Soud rozhodl: Taxify nesmí jezdit v Praze. Firma bude ale své služby nabízet dál

5. 12. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Městský soud v Praze rozhodl, že přepravní společnost Taxify nesmí jezdit v metropoli. Řidiči však budou jezdit dál.

Podle Městského soudu v Praze společnost Taxify provozuje přepravní služby, a musí tak dodržovat zákonné podmínky pro taxikáře. Podle soudu má působení firmy znaky nekalé soutěže.

Vzhledem k tomu, že je rozhodnutí nepravomocné, řidiči Taxify budou po Praze zatím jezdit dál. Jak také potvrdil pro ČTK advokát Taxify Matěj Krupa: Společnost s rozhodnutím nesouhlasí a odvolá se. Služba tak bude v Praze působit i nadále, rozhodnutí totiž není pravomocné. Společnost nadále trvá na tom, že je jen platformou a je zodpovědná pouze za vývoj a provoz aplikace.

Argument týkající se mobilní aplikace není podle soudkyně Zuzany Čížkové přijatelný: Taxify poskytuje prostřednictvím své mobilní aplikace přepravní služby podle zákona o silniční dopravě, a tudíž se musí řídit zákonnými pravidly pro taxislužby. Odmítla tak tvrzení firmy, že je pouze vývojářem aplikace a za její použití není zodpovědná.

Soudkyně v odůvodnění nesouhlasila ani s argumentem, že jde pouze o spolujízdu. Podle ní spolujízda spočívá ve sdílení společné cesty, o jejímž cíli rozhodne řidič, který převeze spolujezdce pro částečné sdílení nákladů. V případě Taxify však o trase rozhoduje spolujezdec, nikoli řidič. 

Okresní soud v Plzni vydal v září předběžné opatření, které firmě Taxify zakazuje provozování nebo zprostředkování taxislužby na území města Plzně. Ta však jezdí i nadále. Soud předběžně zakázal Taxify jezdit v Plzni, firma ale nabízí své služby nadále

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).