Hlavní navigace

„Soudruh Babiš“ z nás dělá kvůli DPH třídní nepřátele, tvrdí malé hospody

19. 2. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Se zavedením dalších vln EET souvisí snížení DPH na vybrané zboží a služby. Mezi ně patří také pivo. Co tato změna znamená pro menší hospody?

Snížení DPH má podle ministerstva kompenzovat podnikatelům náklady, které budou muset v souvislosti s EET vynaložit. Jenže se týká jen plátců DPH a nižší sazba DPH na čepované pivo bude navíc platit jen tehdy, pokud je pivo součástí stravovací služby. 

Co se dozvíte v článku
  1. Různé sazby DPH 
  2. Jen zmatek
  3. Vesnické hospody nejsou plátci DPH
  4. Nikdo nic neušetří
  5. Doby piva do džbánu jsou pryč

Různé sazby DPH 

Jako stravovací službu ministerstvo ve vlastních materiálech popisuje prodejce, kteří jídlo a pití poskytují například v místnostech s toaletou a k dispozici dávají běžné příbory. Tedy zejména restaurace a hospody. Snížení daně se tak netýká stánků při sportovních akcích či rychlých občerstvení.

Podrobnosti najdete v článku Nižší DPH na čepované pivo nebude platit pro všechny, stánkaři mají smůlu 

Rozdílné sazby DPH u piva vyvolaly plno reakcí. V rozhovoru pro SeznamZprávy Alena Schillerová obhajuje, že v restauraci jde jen o dvě sazby. Ačkoliv Sbírka zákonů definuje nealko pivo jako pivo, z pohledu DPH je bráno jako nealkoholický nápoj, a když bude součástí stravovací služby v restauraci, spadá pod sazbu 10 %. To znamená, tam máme buď 21, nebo 10. Jiná sazba tam není v restauraci. A pokud jste u stánkového prodeje, to znamená, kupujete si tam párek nebo kupujete si nealkoholický nápoj, tak tam máte sazbu 15 procent, popisuje.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Jen zmatek

Podle Václava Dvořáka z Hospody u hřiště v Malém Boru jsou plánované změny šité horkou jehlou a doslova nesmyslné. Také mu vadí, že v médiích jsou podávány často poloviční informace, které klamou koncového zákazníka. Už cca 3 týdny mým hostům vysvětluji, jaká je realita a jak se jich dotkne u mě v hospodě (spíše nedotkne), dodává. Na chaos si stěžuje také Josef Kokolia z Hospody na Vodárně „MAŠINHÓZU“ v Moravských Bránicích. Když už chce soudruh Babiš sbírat volební body, tak má dát jednotnou daň na sudové pivo. Toto povede pouze k vyostření vztahů mezi zákazníkem a hospodou, protože se v tom zmatku málokdo vyzná, doplňuje. 

Zmatky se nevyhýbají ani jiným oborům. Přečtěte si více: Nejenom pivo v hospodách, „bordel“ u DPH trápí i vlekaře, veterináře či teplárny

Některé hospody na snížení DPH čekají a věří, že vláda dodrží slovo. Ale klasicky zde platí, že proč to dělat jednoduše, když to jde udělat pěkně složitě. Tak jako například u kouření, kdy se v restauracích uvnitř nesmí kouřit a u některých přístřešků na zahrádce smí. Nebo u rozdílné sazby DPH na jídlo v restauraci a s sebou. Povede to ke spekulacím – provozovatelů, zmatkům – obsluha může udělat chybu a následně majitel dostane pokutu. Zákazníci se můžou dohadovat o cenách s provozovatelem a jiné komplikace, vyjmenovává Karel Sarauer, hostinský U Černého koníčka v Českých Budějovicích. 

Vesnické hospody nejsou plátci DPH

Alena Schillerová v rozhovoru dále tvrdí, že si se situací hostinští poradí a že když se s nimi v rámci jejich výjezdů do regionů bavila, tak sníženou sazbu velmi vítají. Podle nich však změny v sazbách povedou pouze k chaotickému systému, jelikož cena dolů nepůjde a většina malých vesnických hospod není plátcem DPH, tudíž se pro ně nic nezmění. Žádná pomoc, co vykřikují v televizi, viz Babiš, podotýká Vladimíra Čechová z Hodějovické hospody. Z námi oslovených menších hospod byla plátcem DPH jen jedna. Například Josef Kokolia má spíše obavy, aby při té příležitosti nezdražil pivovar. Zvýšit ceny nějakého zboží kvůli rostoucím nákladům na provoz bude muset také Václav Dvořák. 

Velmi podobná situace je u kadeřnic, jejichž služby také spadají pod sníženou sazbu DPH. Pro řadu kadeřnic je takové snížení naprosto bezpředmětné, protože většina z nich nepracuje ve velkém salónu a není plátcem DPH. Snížení ceny DPH u kadeřnických služeb se mě netýká, neboť nejsem plátce DPH, a zajímalo by mě, kolik kadeřnic je. Ve svém okolí neznám ani jednu, potvrzuje Iveta Voráčková z Kadeřnictví Iveta ve Vizovicích. 

Více si přečtěte v článku Kvůli EET zdražíme, nižší DPH je nám k ničemu, říkají mimopražské kadeřnice 

Nikdo nic neušetří

Karel Sarauer serveru Podnikatel.cz prozradil, že určitě nebudou zlevňovat, jak Andrej Babiš nechutně avizoval na adresu restauratérů. Tím z nás opět udělal zloděje, jako to bylo při zavedení EET, dodává. Podle Aleny Schillerové pivo nebude levnější. To je to, že my sice snižujeme DPH na točené pivo, podporujeme tím restaurace, ale víme, že ty restaurace si to prostě nechají. To se neprojeví na konečné ceně na pivo, vysvětluje v rozhovoru.  

Zdražovat budou muset také ve Starých Hodějovicích, a to kvůli cenám energií, nákladům na provoz nebo mzdy. V restauraci spojené s Palírnou Boskovice prodávají pivo za 26 korun. Jestli si někdo myslí, že ho zlevním, je na omylu. Momentálně mě to vede k stálé otázce, zda zavřít či nezavřít. Když zdražím, tak zase nepřijdou lidi. Na pivo už se dávno nechodí tak jako za totality, popisuje. Také si klade otázku, proč pivovary drží sudové pivo tak draho, když v dnešní době v supermarketu koupíte lahváče za pár korun. 

Vydělat mohou naopak větší hospody a restaurace. Tomu, jak vydělá restaurace na Čapím hnízdě, jsme se věnovali zde: „Čapák“ vydělá díky nižší DPH na pivu přes 7 Kč, malým výčepům je ale k ničemu

Brand24

Doby piva do džbánu jsou pryč

Hodně emocí vyvolala také jiná sazba na točené pivo, které si lidé z hospody nebo restaurace odnesou s sebou. Takových je však minimum. Například Václav Dvořák za loňský rok prodal kolem 40 PET lahví točeného piva. Vladimíra Čechová a Jaromír Lerch z Cyklobaru Morávka nám sdělili, že k nim lidé pro pivo s sebou ani nechodí. Podle Josefa Kokolii byl před 10 lety velký zájem o plnění desetilitrových soudků. Dnes jich naplní několik za rok a do džbánku si pivo hosté často také neberou. Nevím, proč to dělá tak složitě, když obecně lidé pro pivo s sebou chodí minimálně, takže v restauraci řeší složitě kapku v moři, shrnuje Karel Sarauer. 

Josef Kokolia si myslí, že Babišovi jde jen o jedno – nasbírat předvolební boby. Na téma DPH podle něj Babiš šíří polopravdy nebo úmyslné lži. Nikdy jsem nečetl, že by řekl, koho se sleva na DPH týká a koho ne. Proto se snaží vytvořit třídního nepřítele: „hlídejte si své výčepní, jestli si nenechali všechny ušetřené peníze jen pro sebe a podělili se s vámi“, aby se tu blamáž potom dalo svést na někoho jiného, popisuje. Podle Václava Dvořáka se vláda snaží nějakým způsobem kontrolovat (nebo zredukovat) trh a svými prohlášeními zmást a maskovat své kroky. Těm nejmenším podnikatelům rozhodně těmito kroky nepomáhají. Ba naopak, uzavírá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).