Hlavní navigace

Sousedé už složenku s údaji k dani z nemovitostí mají, ale vám stále nedorazila?

9. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Stejná lokalita, dva poplatníci daně z nemovitých věcí. Jeden už složenku s údaji k platbě obdržel, druhý ale stále ne. Je důvod k obavám?

Pokud plátce nevlastní datovou schránku nebo není přihlášen k zasílání údajů o dani z nemovitých věcí prostřednictvím e-mailu, obdržel nebo v nejbližší době obdrží psaní od berňáku. 

Finanční správa složenky s údaji k platbě daně z nemovitých věcí posílá už nějaký ten týden. Informovali jsme o tom na Podnikatel.cz v článku Finanční správa zasílá složenky k dani z nemovitostí. Nedostanou ji však všichni

Pokud jste však složenku stále ještě nedostali, nemějte obavy. Finanční správa stanovila termín, do kterého by měly složenky dorazit všem. Poslední složenky budou doručeny poplatníkům daně z nemovitých věcí do 22. 5. 2019. Pokud ani k tomuto datu složenku neobdrží, pak je nutné kontaktovat územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu, uvádí Finanční správa ČR na svém twitterovém účtu. 

Čtěte také: Proč přišly poplatníkům dvě složenky k dani z nemovitostí od téhož úřadu?

Objevují se však dotazy ohledně zaslaných, respektive nezaslaných složenkách v jednotlivých regionech. Dalo by se předpokládat, že když byly složenky zaslány například do jedné městské části, dostanou se do schránek všem poplatníkům. Jednoduše tedy, když už složenku dostali sousedé, jak to, že vy stále ne? 

Složenky k placení daně z nemovitých věcí jsou doručovány plošně po území celé republiky, nikoliv po regionech. Poplatníci daně z nemovitých věcí v určité konkrétní lokalitě tedy nedostávají složenky současně, vysvětluje Finanční správa ČR. 

Daň je třeba uhradit do konce května

Nepřesáhne-li částka daně 5000 Kč, je splatná celá do 31. května. Je-li daň vyšší než 5 000 Kč, je splatná ve dvou splátkách (do 31. května a do 30. listopadu), avšak poplatník ji může v termínu do 31. května zaplatit i najednou.

Psali jsme: Do konce května je nutné uhradit daň z nemovitých věcí. Jak na to?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).