Hlavní navigace

Špatná zpráva pro firmy, ČSSD i KSČM prodloužení vratek DPH na 45 dní podpoří

24. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČSSD i KSČM podpoří prodloužení lhůty na vratky DPH z 30 na 45 dnů. Vláda tak bude mít dost hlasů na odhlasování tohoto opatření.

Prodloužení lhůty na vratky DPH z 30 na 45 dnů, které zhorší cash-flow firem, podpoří i ČSSD a KSČM. Serveru Podnikatel.cz to potvrdili Roman Onderka z ČSSD a Jiří Dolejší z KSČM.

Prodloužení lhůty hájí ministerstvo nesmyslnou argumentací

Novela daňového řádu, která mimo jiné zavádí online finanční úřad, obsahuje i ustanovení, které zhorší postavení podnikatelů. Jednou z nejvíce kritizovaných změn je prodloužení lhůty na vratky DPH z 30 na 45 dnů, které zhorší cash flow firem. Prodloužení lhůty je však podle ministerstva nutné k aplikaci nového institutu záloh. Jak ale upozorňují odborníci, tato argumentace nedává smysl, jelikož zálohy bude možné určit a vyplatit až v případě kontrolní činnosti a nikoli vyhledávací, ve které posun lhůty navrhuje. A v rámci kontrolního postupu již žádná lhůta pro stanovení zálohy stanovena není. Takže v rámci vyhledávací činnosti bude správce daně posuzovat stejné skutečnosti, jako je tomu dnes.

Čtěte více: Vratky DPH až za 45 dnů? Argumentace ministerstva je lichá, shodují se odborníci

Návrh podpoří ČSSD i KSČM

Podnikatelům pak při druhém čtení krátce svitla naděje, že prodloužení lhůty nepodpoří sociální demokracie. Poslanec Václav Votava z ČSSD totiž při projednávání apeloval na ministryni financí Alenu Schillerovou, aby tento návrh ještě zvážila. Pokud nedojde k nějakému kompromisu nebo kompromisnímu řešení, ke snížení nebo k vypuštění, budu hlasovat pro pozměňovací návrh některého z kolegů, který tedy odstraňuje toto opatření o prodloužení o těch 15 dnů, řekl Votava.

Jak ale serveru Podnikatel.cz dnes uvedl statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka, klub ČSSD bude v tomto hlasovat pro vládní verzi zákona. Také KSČM nemá dle slov svého poslance Jiřího Dolejše s prodloužením lhůty problém. Prodloužení na 45 dní nepovažujeme za problém za podmínky, že MF nebude na všech vybraných penězích „sedět“ celých 45 dní. Tím, že získají více času na analýzy, neznamená, že nemohou vratky realizovat průběžně. Tudíž výhrada „kontokorentu“ od podnikatelů není adekvátní, sdělil serveru Podnikatel.cz Dolejš.

skoleni_15_4

Odhady samotného ministerstva však ukazují, že výhrada kontokorentu adekvátní je. Ministerstvo totiž počítá, že posun lhůty přinese státnímu rozpočtu jednorázově 16,2 mld. Kč. Někteří odborníci pak upozorňují, že může jít dokonce o ještě vyšší částku.

Čtěte také: Vratky DPH za 45 dní? Vysvětlení Schillerové nedává smysl, zjevně jde o rozpočet

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).