Hlavní navigace

Spících firem je téměř 100 tisíc. Nejvíce jich má sídlo v Praze

18. 11. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český obchodní rejstřík je zaplevelený spícími firmami, které nevyvíjejí žádné podnikatelské aktivity. Vyplývá to z analýz společnosti Bisnode.

Spící firmy nejčastěji podnikají v oblasti podpůrných činností pro podnikání, zprostředkování velkoobchodu, činnosti cestovních agentur a kanceláří a úklidu. 

Aktuálně je v Česku registrováno celkem 501 500 firem. Z toho je 475 030 společností s ručením omezených a 26 470 akciových společností. Podle interních odhadů Bisnode žádné podnikatelské aktivity nevyvíjí 99 430 firem. To je necelých 20 % z celkového počtu firem v ČR. Podle naší metodiky se počet spících firem meziročně snížil o 3 483 subjektů, jejich podíl na podnikatelské základně klesl z 21,18 % na 19,83 %, říká analytik Bisnode Milan Petrák

Společnosti Bisnode největší počet neaktivních společností eviduje u firem, které byly založeny v roce 2017 a 2018. Jejich největší podíl je v Karlovarském kraji (25,99 %) a Praze (25,33 %). Oproti tomu v Moravskoslezském, Pardubickém, Olomouckém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině se podíl neaktivních firem na podnikatelské základně pohybuje kolem 11 %. 

O důvodech spících firem si můžete více přečíst v článku Likvidace firmy je složitější než její založení. Proto jich spousta spí 

Co se týče oboru podnikání, největší podíl spících společností (kolem 40 %) je v oblasti podpůrných činností pro podnikání, zprostředkování nespecializovaného velkoobchodu, činnosti cestovních agentur a kanceláří, úklidových činností či informační činností. Naopak minimální podíl spících firem je v oborech inženýrské činnosti, všeobecné ambulantní péče, velkoobchodě s obráběcími stroji a ostatními stroji nebo ve výstavbě inženýrských sítí pro elektřinu a telekomunikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).