Hlavní navigace

Spolupráce České pošty s AliExpressem: Provokace, nebo přelomová změna?

24. 11. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Česká pošta navázala před několika dny spolupráci s internetovou obchodní platformou AliExpress. Co se tím změní?

AliExpress je čínské internetové tržiště, které je vlastněno společností Alibaba Group. Jeho obchodníci jsou nezávislí a obchody tak AliExpress pouze zprostředkovává. Zatímco většina prodejců je z Číny, zákazníci z Číny na této platformě nakupovat nemohou a ona tak cílí především na zahraniční zákazníky. Díky spolupráci s Českou poštou mají být balíčky objednané přes AliExpress odeslány přes speciální celní překladiště v Belgii. K zákazníkům by se měly dostat rychleji, a to do dvou týdnů od objednání. 

Česká pošta započala svou spolupráci během slevové akce dne 11. listopadu a plánovala tuzemským zákazníkům doručit desítky tisíc zásilek. Martin Hurda, manažer mezinárodního obchodu České pošty, vysvětluje, že při aktuální slevové akci jde o pilotní spolupráci, jejímž cílem je co nejrychlejší dodání zboží koncovým zákazníkům. Objednávky budou odesílány jako vnitrostátní zásilka v rámci ČR. Spolupráce s Českou poštou je pro tento globální e-shop logická, protože nabízíme nejširší logistickou síť v Česku, doplňuje. 

Co se dozvíte v článku
  1. Proč ke spolupráci došlo?
  2. Lidé poště nevěří
  3. Nákup je stále stejný
  4. Podívejte se, jak může dopadnout nákup zboží ze zahraničí: 
  5. Změní se e-commerce?

Proč ke spolupráci došlo?

Česká pošta v tiskové zprávě dále uvádí, že se spolupráce mezi oběma firmami bude postupně rozšiřovat s cílem, aby se Česká republika v roce 2021 zařadila do skupiny zemí, ve kterých budou zásilky doručovány do deseti dnů od objednání na AliExpressu. Navíc při doručení prostřednictvím České pošty budou mít zákazníci jistotu, že zásilka nebude zatížena dodatečnou daní z přidané hodnoty nebo clem. Důvodem je, že zásilky budou předem propuštěny do volného oběhu v rámci Evropské unie v Belgii. 

Jak informoval server Měšec.cz, evropská komise prodloužila osvobození malých zásilek od DPH ze třetích zemí o půl roku. Původně mělo skončit k 1. lednu 2021 a nový termín je 1. července 2021. Nyní jsou zásilky, jejichž hodnota nepřesáhne 22 eur (v přepočtu přibližně 605 Kč), osvobozeny od DPH, což novela zruší. Nově tak bude zavedena povinnost platit DPH, které bude vybíráno ze všech zásilek při dovozu zboží, s výjimkou darů do hodnoty 45 eur zasílaných mezi fyzickými osobami, a podávat celní prohlášení na zásilky dodané ze třetích zemí. V současné době se zboží v poštovních zásilkách, které je osvobozeno od dovozního cla, považuje za navržené k propuštění do volného oběhu jeho předložením celnímu úřadu, popisuje mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

ZMĚNY V ROCE 2021

Co se všechno změní v roce 2021 pro podnikatele? Změny zákonů na jednom místě

Lidé poště nevěří

Když Česká pošta novinku o spojení oznámila na sociálních sítích, objevilo se u příspěvků mnoho komentářů. Například Daniel se na Twitteru vážně ptal, v čem bude výhoda pro zákazníky. Česká pošta ponese náklady na poslední míli, paní doručovatelky budou mít víc práce. Ok, čínští prodejci budou mít větší zisk, ale my? dotazoval se a zůstal bez odpovědi. 

Někteří tuto spolupráci brali jako provokaci nebo špatný vtip. Tak to jsem se fakt pobavila. Posledních 14 dní neumíte doručit balík z Břeclavi do Ostravy do druhého dne, ale z Číny to bude rychlovka?, diví se Tara. Tak tohle je podle mého vrchol! Místo toho, aby Česká Pošta podpořila nějakou akci pro české malé podniky, obchody a e-shopy, radši naváže spolupráci s AliExpressem, pro dovážení výrobků z Číny… Státní podnik…co dodat…, psala Zuzana. 

Podobně to vnímal i Jan, který je jeden z mnoha, co má právě s doručováním balíků z AliExpressu špatné zkušenosti. Vážená pošto, toto na mě působí jako velmi špatně načasovaná provokace nebo nevíte, že vám zásilky z AliExpressu kradou Poláci. Já si objednal 4 předměty z AliExpressu, přišla jediná, kterou mi doručila Zásilkovna. Asi by stálo za to, se na to podívat, popisoval své zkušenosti. Lol, hlavně, že jak mi přišel balík z Ali posledně, tak jsem neměl ani lístek ve schránce, a kdyby mi Číňani neposlali email, ať si to jdu vyzvednout na poštu, tak to tam je asi doteď. Ta ironie, borec z Číny mi píše, že je to na poště kousek ode mě, ale pošta neupozorní nijak, přidává se Kamil. Také Tomášovi z deseti letošních zásilek z AliExpresu dorazily jen dvě a zbytek zůstal „viset“ na vyměňovací poště a nikdo je nedokáže najít. 

Nákup je stále stejný

Pro zákazníky se při nákupech nic nemění, postup zadávání objednávek přes AliExpress zůstává stejný. Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet, podotýká, že obecně platí, že při nákupu ze zahraničí je namístě větší opatrnost. Zejména co se týče online plateb kartou, při kterých spotřebitelé dávají obchodníkům citlivé informace. Proto je vhodné pro bezpečný převod peněz využívat důvěryhodné platební systémy, zdůrazňuje. Také je podle něj potřeba mít na paměti jak poštovné a balné, tak i DPH a clo, které je tedy v tomto případě nezatíženo. 

Česká obchodní inspekce upozorňuje na nákup na zahraničních webech, jako je AliExpress nebo Alibaba, především proto, že bude obtížnější domáhat se svých práv v případě, že zboží nedorazí, je doručeno něco jiného nebo bude nutné zboží reklamovat. Pokud se zákazníci pro nákup ze země mimo Evropskou unii rozhodnou, musí počítat s tím, že některé dodané výrobky (např. mobilní telefony) nemusí nutně fungovat v češtině a případnou reklamaci bude nutné řešit s tímto prodejcem. Ten se neřídí pravidly ochrany spotřebitele, na která jsou zákazníci zvyklí ze zemí Evropské unie, a vymáhání odpovědnosti za vady je v těchto případech většinou velmi komplikované.

Podívejte se, jak může dopadnout nákup zboží ze zahraničí: 

Změní se e-commerce?

Pavel Weber, ředitel digitální agentury BlueGhost, k této spolupráci České pošty s AliExpressem dodává, že rozvoj trhu e-commerce obecně vítají. Aktuální pandemická situace naplno ukázala výhody toho vyhnout se fyzickým frontám v ochodech. S logistikou z e-shopů k zákazníkovi to podle něj ještě donedávna tak růžové nebylo a Česká pošta na tom má svůj podíl viny. Naštěstí ji dotírá na paty spolehlivější konkurence. To, že nyní začne pošta doručovat balíčky z AlliExpressu, a dokonce rychle, je skvělé, mohla by do tohoto programu klidně přibrat i naše klienty, také by to se svými e-shopy ocenili, dodává s tím, že k zásadní proměně české e-commerce scény tímto spojením nedojde. To si myslí také Miroslav Uďan, podle kterého díky této spolupráci získá AliExpress v České republice výhodu centrálního přepravce zajišťujícího rychlejší dodání zboží koncovým zákazníkům. 

Brand24

Rychlejší doručování zásilek z AliExpresu by také mohlo vést k vzestupu zprostředkovatelských internetových obchodů. Tyto e-shopy se tváří jako standardní e-shop, ale většinou prodávají zahraniční zboží, které z daných států přímo distribuují. Nabízí k prodeji zboží a inkasují kupní cenu od zákazníků a většinou až v obchodních podmínkách či malým písmem na webové stránce deklarují, že se jedná pouze o zprostředkovatele. 

Největším problémem spojeným s tímto způsobem podnikání je, že při něm dochází ke krácení práv českých spotřebitelů, například práva na odstoupení od smlouvy bez uvedení důvodu ve lhůtě čtrnácti dnů od převzetí zboží, uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Miroslav Uďan však nepředpokládá, že by některé nové zprostředkovatelské obchody vznikaly jen kvůli tomuto spojení, protože tyto obchody vznikají pravidelně z toho důvodu, že sázejí na svou výhodu v podobě lokálního marketingu.

Kde plánujete nakoupit nejvíce vánočních dárků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).