Hlavní navigace

Stahujte žádost o kompenzační bonus pro OSVČ a společníky, už ji můžete podávat

4. 11. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa spustila příjem žádostí o kompenzační bonus. Formulář žádosti nabízíme ke stažení.

Oproti jaru na bonus dosáhne méně OSVČ a společníků malých eseróček. Nárok totiž mají jen ti, kterým vláda přímo zakázala či omezila činnost, a jejich dodavatelé. Na jaře přitom stačilo, aby měl podnikatel kvůli opatřením či koronaviru nižší poptávku.

O kompenzační bonus už lze žádat

Finanční správa dnes zveřejnila na svých webových stránkách formulář žádosti o výplatu kompenzačního bonusu. Formulář lze vyplnit ve webové aplikaci a je možné jej také stáhnout ve formátu PDF.

Bonus činí 500 Kč za každý den bonusového období. To bylo původně vymezeno od 5. října do 4. listopadu 2020 (31 dní a tedy částka 15 500 Kč), zákon ovšem obsahuje ustanovení, že v případě, pokud do 4. listopadu dojde k prodloužení doby trvání nouzového stavu, bude se bonus vyplácet i nadále až do konce nouzového stavu. K prodloužení nouzového stavu skutečně došlo a bonus by tak měl podnikatelům náležet až do 20. listopadu. Kompenzační bonus se oproti jaru však týká výrazně nižšího počtu podnikatelů.

Nově na bonus dosáhnou jen OSVČ, společníci malých společností s ručením omezeným a dohodáři, jejichž činnost (či činnost jejich firmy) byla bezprostředně zakázána či omezena protiepidemickými opatřeními v rámci aktuálně trvajícího nouzového stavu. Nárok ještě mají i podnikatelé, kteří dodávají zboží, služby či jiné výstupy těm podnikatelům, jejichž činnost byla zakázána nebo omezena opatřeními vlády, popřípadě osoby činné na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, které pro uvedené podnikatele pracují. Aby na bonus dosáhli i dodavatelé (ať už jsou OSVČ nebo společníky), musí splnit podmínku, že jejich činnost byla, kvůli omezení či zákazu činnosti jejich odběratelů, vyloučena aspoň z 80 %. Všichni podnikatelé pak musí splnit i další podmínky.

Oproti jaru navíc platí ještě další omezení, OSVČ nemohou kompenzační bonus kombinovat s ošetřovným pro OSVČ a ani s programy Antivirus, jak doplnilo na webu ministerstvo financí. Co se týče společníků eseróček, u nich lze čerpat jak bonus, tak program Antivirus, jelikož subjektem bonusu je společník (fyzická osoba), zatímco subjektem programu Antivirus na zaměstnance je právnická osoba (s.r.o).

Jak lze žádost podat

Žádost o kompenzační bonus lze podat stejným způsobem jako v první vlně:

skoleni_15_4

  • prostřednictvím webové aplikace,
  • e-mailem (nutno ručně žádost podepsat a vyfotit či naskenovat),
  • datovou schránkou,
  • prostřednictvím Aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO),
  • prostřednictvím poštovních služeb,
  • osobně v podatelnách finančních úřadů a ve sběrných boxech umístěných na územních pracovištích.

Samotná žádost se skládá z čestného prohlášení, že dotyčný splňuje podmínky pro přiznání bonusu, čísla účtu a identifikačního údaje. Dohodáři musí navíc se žádostí doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele.

O kompenzační bonus půjde žádat do 2 měsíců po skončení bonusového období. Za první bonusové období tedy do 5. ledna 2021, za druhé pak do 22. ledna.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).