Hlavní navigace

Stánkař prokoukl falešného inspektora ČOI. Jak ho poznat od skutečného?

31. 1. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Stánkař v Hřensku měl podezření, že muž, který se představil jako kontrolor České obchodní inspekce, je podvodník. Ukázalo se, že prodavač se nemýlil.

Policie po rychlém ověření, že Česká obchodní inspekce (ČOI) v Hřensku aktuálně neprovádí žádné kontroly, vyrazila na místa, podezřelého muže ještě zastihla a nyní případ prošetřuje. Vzhledem k tomu, že nejde o první případ, ČOI připomněla, jak poznat pravého kontrolora od falešného.

Stánkaři přišel kontrolor podezřelý

Před dvěma dny se v Hřensku před stánkem objevil muž, který se měl údajně prokazovat i průkazem ČOI a tvrdil, že dělá kontrolu. Prodavači však bylo jeho chování podezřelé a tak se obrátil na Policii ČR. Ta si ihned u ČOI ověřila, že v daný den nebyl do Hřenska vyslán kontrolor a na místo poslala hlídku. Ta falešného inspektora zastihla a případem se policisté nyní zabývají.

Jak postupuje pravý kontrolor

Aby podnikatelé či jejich zaměstnanci falešným kontrolorům nenaletěli, připomíná ČOI, jak skutečný kontrolor postupuje. Už při úvodním kontaktu by si podnikatelé měli řádně prohlédnout předložené služební průkazy, pravé jsou totiž opatřeny hologramem. Pokud v případě pochybnosti o pravosti služebního průkazu potřebuje podnikatel (či prodávající) v rámci kontroly ověřit totožnost inspektora České obchodní inspekce, lze tuto informaci získat na telefonním čísle: 296 366 141 nebo 725 544 750, doplnil Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI.

Skutečný inspektor po každé kontrole (bez ohledu na výsledek) vystaví podnikateli písemný doklad, na kterém je uvedený příslušný inspektorát (s telefonním číslem), jména inspektorů (včetně služebních čísel) a také identifikace kontrolované provozovny a jednu kopii podnikateli inspektoři vždy ponechají. Pokutu příkazem na místě smí inspektor uložit pouze do výše 10 000 Kč za porušení zákona o ochraně spotřebitele. Rozhodně bez vytištěného a podepsaného dokladu a s vypsaným porušením konkrétních paragrafů by podnikatelé neměli inspektorům žádné peníze v hotovosti platit, doporučil na závěr Fröhlich.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).