Hlavní navigace

Stát nedává slevu zadarmo, kritizují podnikatelé hlášení u offline režimu #EET

12. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Všichni ve zvláštním offline režimu evidence mají být „odměněni“ novou administrativní povinností – čtvrtletním hlášením finanční správě.

Jak upozorňuje Hospodářská komora ČR, jde o tradiční národní folklór v duchu „nechci slevu zadarmo“. Kromě zrušení čtvrtletních hlášení požadují podnikatelé i zvýšení limitu hotovostních tržeb, do kterého má jít offline režim využít.

Zvyšte limit, žádají podnikatelé

Podnikatelům se nezamlouvají parametry offline režimu EET, které navrhlo ministerstvo financí. Podmínky, aby podnikatel mohl evidovat tržby ve zvláštním offline režimu, jsou nyní navrženy takto:

  • je poplatníkem daně z příjmů fyzických osob, nebo je poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu,
  • není plátcem DPH,
  • má maximálně 2 zaměstnance,
  • výše jeho hotovostních příjmů z evidovaných tržeb v každých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsících nepřesáhne 200 000 Kč a předpokládaná výše těchto příjmů ve 12 bezprostředně následujících kalendářních měsících nepřesahuje 200 000 Kč.

Hospodářská komora ČR ovšem požaduje, aby se limit tržeb zvýšil na 750 tisíc korun. Hospodářská komora zvláštní režim EET podpoří jen tehdy, pokud by ho mohli využívat i živnostníci, kteří mají podnikání jako jediný či hlavní zdroj svého živobytí. Rovněž povinná čtvrtletní komunikace se správcem daně by jako nadbytečná administrativní zátěž mohla být přehodnocena, uvedl tajemník Úřadu Hospodářské komory ČR Tomáš Vrbík. Zvýšení limitu požaduje i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), která navrhuje hranici na 500 tisíc Kč hotovostních tržeb. AMSP ČR navrhla již v minulosti limit 500 tisíc Kč a bude i nadále tento limit jako hranici pro možnost využití zvláštního režimu prosazovat, uvedl serveru Podnikatel.cz Věroslav Sobotka, manažer pro legislativu AMSP ČR.

Čtěte více: Offline režim #EET se lehce změnil, podnikatelé ale žádali výraznější změny

Brand24

Zrušte čtvrtletní hlášení

Všichni ve zvláštním „papírovém“ režimu navíc budou muset plnit novou administrativní povinnost – čtvrtletní hlášení finanční správě. Je to tak trochu národní folklór v duchu ‚nechci slevu zadarmo‘. Navíc není jasné, jak stát vytěží rozsáhlá data od drobných neplátců DPH ke křížovému průběžnému odhalování daňových úniků na dani z příjmů, která se vyrovnává stejně až jednou za rok,  poznamenal ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Zvláštní režim má spočívat v tom, že podnikatel bude vydávat účtenky z předtištěného bloku, který si vyzvedne na finančním úřadu. Jednou za čtvrt roku pak zašle speciální formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek na finanční úřad. O příslušném návrhu bude zítra jednat vláda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).