Hlavní navigace

Stát podnikatelům zaplatí půlku nájemného, pronajímatel však musí dát 30% slevu

5. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje dotační program, který by měl podnikatelům přispět na nájemné za provozovny.

Stát by uhradil polovinu nájemného za tři měsíce. Podmínkou je, aby pronajímatel “slevil” 30 % z nájmu.

Stát zaplatí podnikatelům půlku nájmu

Vláda pověřila ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), aby připravilo dotační program, jehož záměrem bude přispět podnikatelům na úhradu nájmů z provozovny. Stát by nájemcům z řad podnikatelů přispěl polovinou z celkového nájemného za duben až červen 2020. Aby šla ale dotace využít, bude muset nájemce dodat potvrzení od pronajímatele o poskytnutí 30% slevy z nájmu. Nájemce by tedy hradil 20 % z nájemného, pronajímatel 30 % a stát zbylých 50 %.

Vše nicméně bude dobrovolné, a pokud pronajímatel nebude chtít na slevu přistoupit, stát na nájem nepřispěje. Podmínkou též bude předložení dodatku ke smlouvě o pronájmu u nebytového prostoru.

Bude to program na tři měsíce, s platností od 1. dubna do 30. června. A i když prodejny otevřou na konci května, tak budou moci o podporu žádat. Je to z toho důvodu, aby se podpora dobře počítala, aby to bylo přehledné, upřesnil na dnešní online konferenci Svazu průmyslu a dopravy ČR ministr průmyslu Karel Havlíček, který předpokládá, že se o podporu přihlásí 150 až 200 tisíc podnikatelů, pro které má stát připraveny čtyři miliardy korun. Podpora s ohledem na pravidla Evropské komise bude maximálně do výše 20 mil. Kč na jednoho nájemce.

Požadujeme, aby se dotace vztahovala i na ty podnikatele, kteří se snažili i přes uzavřenou provozovnu dál fungovat. Například restaurace, které měly otevřené výdejní okénko, nebo obchody, které zboží doručovaly přes zásilkovou službu, uvedl Petr Jonák, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR. Karel Havlíček už včera potvrdil, že by na dotaci měli mít nárok i tito podnikatelé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).