Hlavní navigace

Stát posílí vliv v ČEZ - načasování je skvělé

12. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stát hodlá posílit svůj vliv ve společnosti ČEZ na téměř 70 %. Zdá se, že je k tomu příhodný čas, ČEZ se minulý týden umístil v žebříčku nejcennějších firem – jako jediný ze střední Evropy. Firma před tím jen musí zrušit 10 % akcií, které sama od akcionářů vykoupila. Ačkoli si věřitelé stěžují, mohlo by ke zrušení dojít do konce února 2009.

Stát má v plánu zvýšit svůj podíl v energetickém gigantu – společnosti ČEZ na téměř 70 %. Firma před tím ještě musí zrušit 10 % akcií, které od svých akcionářů od července 2007 do dubna 2008 odkoupila. Nyní chybí pouze dohoda s celní správou. Poté teprve může dojít ke snížení základního kapitálu. To by se mělo stihnout do konce letošního února. Stát tak posílí svou pozici většinového vlastníka. Čtěte více: Hlavy padají, jen ČEZ hrdě drží prapor

Načasování zvýšení podílu se zdá být přesné. Minulý týden se totiž společnost ČEZ objevila v žebříčku nejcennějších firem světa Top 300, který zpracovala poradenská společnost Ernst & Young. ČEZ se umístil na 208. místě a do žebříčku se probojoval jako jediný ze střední Evropy. Hodnota ČEZ byla přepočtena na 24,7 mld. USD ve srovnání se 44,6 miliardy amerických dolarů koncem roku 2007, uvádí zpráva společnosti Ernst & Young.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).