Hlavní navigace

Stát údajně šulí české zemědělce

12. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

České zemědělce bere stát na hůl a vyplácí jim méně, než nařizuje evropská legislativa. Tvrdí to Svaz marginálních oblastí, podle kterého nedoplatek státu vůči českých farmářům letos vzroste o 1,2 miliard korun a celkově tak přesáhne 4 miliardy korun. Peníze má zemědělcům vyplácet ministerstvo zemědělství za státní zakázky které se týkají péče o krajinu v rámci Programu rozvoje venkova na pět let.

Problém podle Svazu marginálních oblastí spočívá v tom, že čeští úředníci nesprávně interpretují výši prostředků, která má být českým zemědělcům vyplácena. Státy sice musí farmářům zaplatit odvedenou práci ve výši nákladů, výsledná částka se však musí přepočítat dle kurzu eura. Částky k proplacení však ministerstvo zemědělství uměle snižuje tím, že je dělí historickým kurzem 29,784 Kč/EUR, ale každoročně je proplácí v aktuálním kurzu, který je nižší. Za rok 2011 tak zemědělcům proplatí náklady dle kurzu 25,061 Kč/EUR, vysvětluje Milan Boleslav, předseda Svazu marginálních oblastí.

Podle Boleslava dále ministerstvo ani nezohledňuje míru inflace, když vychází ve svých propočtech z nákladů let 2001–2004. Snížení plateb se dotýká hospodářů v zemědělství a lesnictví. Nejvíce jsou postiženi farmáři z méně příznivých oblastí, kde péče o veřejné statky patří mezi stěžejní role zdejšího zemědělství, takže tyto platby představují v jejich příjmech největší podíl, uzavírá Boleslav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).