Hlavní navigace

Stát zruší limit pro daňovou uznatelnost úroků

19. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo financí chce od příštího roku zrušit limit pro výši úroků z úvěrů, do kterého si mohou firmy úroky uplatňovat jako náklady. Návrh novely už ministerstvo poslalo vládě, která se jím má zabývat v nejbližších dnech.

Novela zcela ruší dosud platné maximální limity pro daňovou uznatelnost úroků, řekl internetové verzi týdeníku Profit náměstek ministra financí Peter Chrenko. Limit pro výši úroků z bankovního úvěru, které si firmy mohou dát do nákladů, je nyní stanoven absolutním číslem, a sice součtem sazby PRIBOT plus čtyři procentní body, což aktuálně představuje úrok mírně nad 8 procenty. Úroky nad tuto úroveň si firmy podle dnes platných zákonů nemohou dát do nákladů, píše Profit. Proti zákonem stanoveným limitům pro daňovou uznatelnost finančních nákladů ostře protestovala Unie malých a středních podniků.

Nový návrh z díly ministerstva financí plánuje změnit i druhý přísný limit – pro výši kapitálu firmy ve vztahu k objemu úvěrových peněz, takzvaný test minimální kapitalizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).