Hlavní navigace

Státní dluhopis lze koupit online a bez poplatku, ne však všichni občané

26. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zájemci o koupi státních dluhopisů už nemusí do banky, ale mohou si je pořídit online a tak bez poplatku.

Tato možnost ale není pro všechny. Abyste si mohli dluhopis koupit z pohodlí domova, musíte mít eObčanku. Kdo už vlastní nějaké státní dluhopisy, může na rozdíl od prvně nakupujících využít i bankovní identitu.

Chcete si prvně pořídit státní dluhopis? Jde to online

Kdo si chce pořídit státní dluhopis, už nemusí jít na pobočku banky a zaplatit poplatek za podání žádosti o úpis prostřednictvím distributora. Noví zájemci o státní dluhopisy pro občany mohou nově využít zcela online řešení, jak si dluhopis pořídit. Ministerstvo financí totiž v rámci digitalizace systému distribuce státních dluhopisů pro občany spustilo možnost dálkové identifikace a autentizace. Zřízení internetového přístupu k administraci majetkového účtu vedeného v samostatné evidenci státních dluhopisů vedené ministerstvem financí a následný nákup Dluhopisu Republiky je nově možné provést plně elektronickou cestou bez nutnosti návštěvy kamenné pobočky smluvních distributorů, a to prostřednictvím rozhraní eidentita.cz.

Tato možnost ale není pro všechny, pokud ještě žádné dluhopisy nevlastníte, můžete se do systému identifikovat pouze skrze eObčanku. Pro první nákup Dluhopisů Republiky bude v první fázi elektronizace vyžadován vyšší stupeň ověření v podobě eObčanky. Pro opakovaný nákup pak už postačí i bankovní identita. Do této doby bylo nutné při nákupu dluhopisů navštívit kamennou pobočku distributora, což mohlo být pro některé lidi odrazující, doplnila ministryně financí Alena Schillerová.

Elektronický přístup umožňuje zdarma nepřetržitý zabezpečený přístup (24 hodin denně, 7 dní v týdnu) k informacím o stavu majetkového účtu a využití služeb, jako je například podávání žádostí o úpis, podávání žádostí o předčasné splacení, změna některých osobních údajů a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).