Hlavní navigace

Státní záruky mohou podnikatelé nově využít i na investiční úvěry

7. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podporu ze záručního programu Covid III budou moct podnikatelé nově čerpat i na investiční úvěry.

Doposud šlo záruky využít pouze na provozní úvěry. Podmínky pro záruky za investiční úvěry budou podobné jako u úvěrů provozních.

Nově lze využít záruky i na investiční úvěry

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) připravila úpravu záručního programu Covid III, jehož prostřednictvím mohou podnikatelé do 500 zaměstnanců doposud využívat státní záruky za provozní úvěry u komerčních bank a spořitelních družstev zapojených do programu. Výše záruky činí až 90 % jistiny úvěru u firem do 250 zaměstnanců a až 80 % jistiny úvěru u podniků od 251 do 500 zaměstnanců. Nově ale půjde záruky využít i na investiční úvěry.

Podmínky budou mírně odlišné než u záruk za provozní úvěry. Výše maximální záruky za jistinu zůstává stejná. Podnikatelé do 250 zaměstnanců získají záruku od ČMZRB až do výše 90 % jistiny úvěru a podnikatelé s 250 až 500 zaměstnanci až do výše 80 % jistiny úvěru. Maximální výše tohoto úvěru může činit 50 mil. Kč.

Pokud by firmy potřebovaly větší úvěr, tak je to v případě záruky COVID III Invest možné. Nicméně v takovém případě budeme ručit pouze do výše 50 % jistiny úvěru, který pak ale může činit až 90 mil. Kč. Přestože tuto možnost nabízíme i malým podnikatelům, očekáváme, že ji využijí spíše větší podniky, uvedl Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB.

skoleni_15_4

Zatímco u provozních úvěrů je záruka poskytována na dobu tří let, v případě investičních úvěrů to bude až šest let. Parametry investičních úvěrů, které bude možné využít například na pořízení nových strojů, zařízení, technologií, licencí, softwarů, výstavbu výrobních areálů, jejich rozšíření či rekonstrukci apod., pak stanovují samotné banky a spořitelní družstva dle svých obchodních politik.

Už lze kontaktovat banku

Ačkoli ČMZRB teprve začala s bankami podepisovat nové smlouvy, aby mohly začít poskytovat i úvěry investiční, podnikatelé už mohou o úvěry žádat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).