Hlavní navigace

Tisk: Státy poskytnou svým bankám další prostředky

24. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Německo a Jižní Korea jsou dalšími státy, které svým bankám přislíbily finanční podporu. V pondělí německá vláda představila plán poskytnutí záchranného balíku ve výši 500 miliard eur, který nemá v německých dějinách dosud obdoby, informují shodně Lidové a Hospodářské noviny. Stejně tak se k pomoci zavázala i jihokorejská vlá­da.

Po schválení německým Spolkovým sněmem a radou čeká německý bankovní systém finanční podpora ve výši 500 miliard eur. Takto rozsáhlé opatření Německo ve své historii podle Hospodářských novin ještě neučinilo. Podpora bude poskytnuta formou garance do celkové výše 400 miliard eur za mezibankovní obchody a přímé kapitálové pomoci bankám z veřejných prostředků. Německo se také zavázalo, že odkoupí případné ztrátové úvěry od ohrožených bank. Vláda opatření přijala nejrychleji jak jen mohla. S návrhem zákona o speciálním fondu odděleném od státního rozpočtu přišla toto pondělí a účinnosti by měl zákon nabýt ještě před zahájením burzovních obchodů příští pondělí.

Stejně tak se svému bankovnímu systému zavázala i jihokorejská vláda. Ta přislíbila balík za více než 130 miliard dolarů. Nabídne státní záruky za zahraniční dluhy a poskytne prostředky pro finanční instituce s existenčními problémy. Právě tento asijský stát je zdá být globální krizí nejvíce ohrožen, protože korejským bankám se špatně shání dolary na splácení dluhů. Stojí za tím kurz wonu, který investoři srazili na úroveň, která je nejnižší za posledních deset let. Tamní ministr podle Hospodářských novin však uvedl, že opatření jsou spíše preventivního rázu a kromě finanční podpory jsou připraveny i akce na podporu stavebního sektoru.

Brand24

LN: Podle analytiků nemají volby na tržní vývoj vliv

Volební vítězství opozice by se podle analytiků nemělo na obchodování s českou korunou a akciemi. Pro investory je důležitější sledovat situaci globální krize a její dopady na ekonomický růst země. Na věc však lze pohlížet i z jiného úhlu. Podle Jana Procházky, analytika společnosti Cyrrus se na volebních výsledcích nijak neprojevil dobrý ekonomický stav Česka. Lidé se mají dobře, možná to jsou nejlepší léta v historii. Vládě se to ale nepodařilo prodat, upozornil Procházka s tím, že kromě jiného nyní rostou mzdy a nezaměstnanost je na nízké úrovni. Na tuzemském finančním trhu by se mohla zvýšit nervozita, pokud by se prokázalo, že současná politická situace spěje k pádu vlády a předčasným volbám. Pravděpodobnost konce vládní koalice se v těchto volbách skutečně zvýšila, dodal Procházka. Čtěte více v Seriálu o finanční krizi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).