Hlavní navigace

Stejné ceny jízdenek, vyzval údajně RegioJet dopravce Flixbus. Ten ho udal

13. 5. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Doplněno vyjádření RegioJet (13. 5. 2019 15:55)
Žlutý RegioJet se snažil o koordinaci cen jízdenek s Flixbusem. Ten ho odmítl a celou záležitost nahlásil antimonopolnímu úřadu a veřejně se distancoval.

Žlutý dopravce RegioJet má problém. Došlo k odhalení jeho praktiky, kdy údajně vyzval svého konkurenta Flixbus k protisoutěžní koordinaci cen. 

To znamená, že dopravci se měli domlouvat na cenách jízdenek tak, aby nebyly konkurenční, podle Regiojetu podnákladové. Flixbus ale na případnou dohodu nepřistoupil a vše nahlásil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a veřejně se od této dohody distancoval. 

Na nabídku nepřistupujte, varoval úřad Flixbus

Ihned po nahlášení úřad společnosti Flixbus potvrdil, že jak výslovné přijetí, tak i faktické dodržování uvedeného návrhu by mohlo být v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a varoval jej před účastí v protisoutěžní dohodě.

Soutěžitelé jsou povinni stanovovat své tržní strategie individuálně a nezávisle na ostatních subjektech působících na trhu. Zakázaná je zejména koordinace a dohody o cenách nebo rozdělování trhů podle teritorií či zákazníků, říká I. místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

RegioJetu i Flixbusu by při domluvě hrozila vysoká pokuta

Díky tomu, že Flixbus se proti této praktice veřejně distancoval a navíc ji i nahlásil, úřad ve věci nezahájil správní řízení, protože k protisoutěžnímu jednání nakonec nedošlo. 

Díky tomu Flixbus ušetřil RegioJetu vysokou pokutu, která mohla být až do výše 10 % z ročního obratu. 

Žádná nabídka nepřišla, byla to předžalobní výzva, tvrdí RegioJet

Údajné podání Flixbusu je nesmysl – veškeré výzvy byly Flixbusu doručeny jako předžalobní přes právního zástupce a jednoznačně vyzývaly k zanechání nekalosoutěžního jednání Flixbusu – nikoli ke stanovení určitých cen, tvrdí však Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti RegioJet. 

Brand24

Společnosti RegioJet a STUDENT AGENCY podaly podle Ondrůje v minulých týdnech žalobu k městskému soudu v Praze na společnost Flixbus kvůli nekalosoutěžnímu jednání a podnákladovým cenám. Těmi se dlouhodobě snažili poškodit a vytlačit ostatní dopravce působící na českém trhu, doplnil Ondrůj. 

Jenže RegioJet ještě pod názvem STUDENT AGENCY se přitom sám nekalosoutěžního jednání v minulosti dopustil. Nejprve vytlačil nízkou cenou jízdenek konkurenční firmu Asiana z trasy Praha – Brno, aby o několik let později zlikvidoval konkurenci na trase mezi Prahou a Libercem. Čtěte více: Cenová válka autobusů? Jančurovi se vrací, co sám zasel

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).