Hlavní navigace

Stejný metr na všechny? U cizinců ve stavebnictví to neplatí

18. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V našem stavebnictví se pohybuje spousta cizinců, za kterými často zůstává nekvalitní práce. Ta se musí složitě opravovat, ale úřady to vůbec neřeší.

Tuto situaci sleduje Cech suché výstavby České republiky, který je jedním z 23 cechů zapojených do nedotačního projektu „Fandíme řemeslu“ Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).  

Úřadům je to jedno

Montér suchých staveb nemá vlastní živnostenské oprávnění a patří buď pod obor „zednictví“, anebo pod „provádění staveb, jejich změn a odstraňování“. Naprostá většina cizinců pracujících na živnostenský list má oprávnění na ‚přípravu zařízení staveniště‘, ‚dokončovací práce‘, ‚pomocné práce‘ a podobně. To je však podle živnostenského zákona neopravňuje k montáži suché výstavby, zjednodušeně sádrokartonových podhledů a dalších konstrukcí. 

Hlavně je to ale nenutí se něco učit či se nějak vzdělávat. Oni chtějí okamžitý výdělek, neřeší a nepřemýšlí, co bude zítra. Jejich finanční požadavky oproti tuzemským montérům jsou přitom často neadekvátní předvedené kvalitě prací, popisuje Petr Chovanec, předseda představenstva Cechu suché výstavby České republiky. 

Tento cech proto navrhuje, aby se v kontextu vzdělávacího systému řešila alespoň technická, odborná a jazyková minima pro zahraniční pracovníky. Jenomže naráží na nezájem kompetentních orgánů. Česká obchodní inspekce nám odepsala, že jich se to netýká, stavebním úřadům je to jedno, doplňuje dále Chovanec.  

O tom, jak ubývá zedníků, jsme psali v článku Kdo má srdce zjihlé, už nedává cihlu k cihle. Loni se vyučilo jen 253 zedníků

Daně x

Řemesla mají mít vyšší prestiž

Projekt Fandíme řemeslu pod záštitou Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky usiluje o zvýšení prestiže řemesel v celé společnosti. Výsledky jednoho z jejich průzkumů ukázaly, že 59 procent populace má kladný vztah k práci českých řemeslníků a dává jí přednost před nabídkou větších firem. 

Špičkoví řemeslníci by uvítali i mistrovskou zkoušku, která by zákazníkům garantovala, že jsou ve svém oboru kvalifikovaní a jsou schopní odvést i tu nejnáročnější zakázku jako vysoce kvalitní práci, dodává generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová. Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky proto o zavedení mistrovské zkoušky dlouhodobě usiluje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).