Hlavní navigace

Stravenkový paušál: Přinášíme základní otázky a odpovědi

1. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Stravenkový paušál schválila před několika dny vláda jako součást daňového balíčku navrhovaného ministerstvem financí. Pro koho to bude příjemná změna?

Pokud novela projde parlamentem, změny by mohly platit už od příštího roku.

Co se dozvíte v článku
  1. Pouze už jen stravenkový paušál?
  2. Co konkrétně přinese stravenkový paušál?
  3. Výhoda jen pro poskytovatele?
  4. Hodně práce kolem?
  5. Co pokles tržeb?

Pouze už jen stravenkový paušál?

Jak jsme psali v článku Místo stravenek peníze a další novinky v daňovém balíčku, který schválila vláda, v současné době přibližně 1,8 ze 4,3 milionu zaměstnanců chodí na oběd do jídelny v práci, dalších 1,5 milionu dostává stravenky. Ostatní zaměstnanci na tento benefit nedosáhnou právě kvůli vysoké administrativě a platbě provizí, jimiž je zatížen stravenkový systém.

Stravovací (stravenkový) paušál je tedy součástí daňového balíčku. Pokud návrh projde parlamentem, zaměstnavatelé budou moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat příspěvek na stravování také přímo v peněžní formě, a to za stejných daňových podmínek, jako se nyní poskytují stravenky. Firmy tak budou moct přidat svým zaměstnancům až 1584 korun bez daně a sociálních a zdravotních odvodů.

Podrobnosti najdete v článku Díky stravovacímu paušálu mohou zaměstnanci dostat nedaněných 1584 Kč měsíčně

Nejde tedy o omezování papírových stravenek, ale o rozšíření možnosti čerpání podpory na zaměstnanecké stravování o další finanční formu. V podstatě umožní některým zaměstnancům, kteří dosud neměli možnost získat nějakou z forem příspěvku na stravování, získat nový benefit, popisuje Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Co konkrétně přinese stravenkový paušál?

Podle majitele společnosti V4 Group Michala Jelínka stravenkový paušál trh částečně narovnává a dává zaměstnavateli další možnost volby. Krom stávajících možností, tedy provozování vlastního stravovacího zařízení nebo poskytování stravenek, může zaměstnancům nabídnout stravenkový paušál, tedy peníze za zvýhodněných daňových podmínek, vysvětluje. Souhlasí s ním i Jana Šimková z restaurace Schodky Tlumačov. Z hlediska toho, že jsme i zaměstnavatelem, je to možnost poskytnout zaměstnancům odměnu nezatíženou pojistným a daněmi, které jsou opravdu obrovské. Z hrubé mzdy 20 tis. Kč se odvede státu celkem 10 910 Kč, což je téměř než 55 %, zdůrazňuje. 

Asociace hotelů a restaurací ČR si myslí, že tyto paušály přinesou alternativu čerpání zvýhodněného stravování pro ty, kdo ji dosud nemají, zvýší konkurenční prostředí ve stravování, a tudíž i kvalitu stravování zaměstnanců a v závěru budou další příležitostí i pro provozovatele restaurací. Ekonom Lukáš Kovandačlánku říká, že pokud by stravenkový paušál prošel, zvýšila by se míra spotřebitelské volby. A to v konečném důsledku svědčí ekonomice jako celku, neboť každý člověk sám nejlépe ví, co s vlastními penězi dělat. Zda je utratit za jídlo v restauraci či za něco jiného, dodává.

Připomeňte si pohled do prázdných pražských zahrádek: 

Výhoda jen pro poskytovatele?

Michal Jelínek vnímá stravenky jako nutné zlo, které je hlavně byznysem pro stravenkové firmy, které z toho mají provize. Naopak nejvíce jsou na tom bity restaurace, které z těchto plateb odvádějí kolem pěti procent stravenkové firmě, a to pokřivuje trh. Že tento krok vyvolá nevoli mezi vydavateli stravenek, je jasné také Václavu Stárkovi. Zvýší se pro ně konkurence na trhu a mnozí budou muset přehodnotit svou dosavadní obchodní politiku, kdy jen od restaurací vybírali provize. 

Jana Šimková prozradila, že stravenky jsou pro ně v restauraci nejméně výhodné platidlo. V současné době je pro ně nejdražší Ticketrestaurant (Edenred), kterému zůstane z celkové částky (včetně DPH) celých 7 %. Takže z každých utržených 100 tisíc korun odvedou minimálně 10 % DPH a případně dalších 7 % této stravenkové společnosti. To znamená 17 000 Kč a teprve potom můžeme odečítat náklady na suroviny, energie, mzdy, nájmy, pojištění a další platby. Takže určitě preferujeme nejlépe platbu v hotovosti, popisuje. 

Papírové stravenky jsou navíc omezeny tím, že je ne všechny restaurace akceptují, a také omezenou dobou platnosti, takže na konci se může jejich držitelům stát, že o finanční prostředky takto uložené ve stravenkách přijdou. Vydavatelé stravenek často poukazují na jejich význam z hlediska účelovosti. Zde je nutné upozornit, že účelovost právě u papírových stravenek nelze v praxi stoprocentně zajistit. Navíc, podle informace samotných vydavatelů stravenek, až 60 % stravenek je využíváno již nyní k nákupu potravin v obchodech. Ani zde tedy není účelovost nijak zásadním argumentem, doplňuje Václav Stárek.

Přečtěte si komentář redaktora Daniela Morávka: Peníze místo stravenek? Žádný kolaps, ale zlepšení pro (skoro) všechny

Hodně práce kolem?

Systém je navíc postavený pouze na ochotě restaurací tyto podmínky akceptovat a tato ochota s výší účtovaných provizí, administrativou se stravenkami spojenou a faktem, že provozovatel restaurace obdrží cenný papír, který musí ještě následně vyměnit za peníze, již s nástupem nových technologií není dlouhodobě udržitelná. Systém v podstatě omezuje i zákazníka, dodává dále Václav Stárek. 

Se stravenkami je opravdu hodně práce, ať už jde o obsluhu, která musí kontrolovat platnost stravenek a pořizovat označení provozovny razítkem, nebo účetní, která musí všechny stravenky přepočítat a zkontrolovat. Další náklady pak souvisejí s odesláním stravenek, kdy poštovné stojí další peníze za cenná psaní a obálky k tomu určené. V neposlední řadě je i to, že se stravenky odesílají za ukončený kalendářní měsíc a tímto vlastně poskytujeme stravenkovým společnostem bezúročnou půjčku minimálně na 30 kalendářních dnů, podotýká Jana Šimková. 

skoleni_15_4

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Co pokles tržeb?

V souvislosti se stravenkovým paušálem se často hovoří o obrovských propadech tržeb ve stravování. Stravenky se však neruší a navíc v průměru tržby restaurací hrazené stravenkami tvoří přibližně 15 % celkových tržeb. Z toho jasně vyplývá, že i za předpokladu, že by stravenky nikdo nevyužíval, nemůže dojít k propadům tržeb restaurací až o polovinu, jak je často vydavateli stravenek prezentováno, zdůrazňuje Václav Stárek.

Z výsledků průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky, který provedla mezi 560 subjekty z řad provozovatelů hotelů, penzionů a restaurací, vyplynulo, že 56 % provozovatelů restaurací podporuje zavedení zaměstnaneckého paušálu jako alternativu současným stravenkám. Stejný počet provozovatelů restaurací nemá obavu, že by zavedením zaměstnaneckého paušálu došlo k poklesu zájmu hostů o služby restaurací. Podle Jany Šimkové je možné, že by na čas nastal pokles zákazníků. Nezbývá než doufat, že by to bylo přechodné, doplňuje závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).