Hlavní navigace

Svatební sezóna 2020? Ve znamení přesunů a nejistoty

23. 9. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na jaře letošního roku byly výrazně omezené svatby a nejasná situace ztížila plánovaní snoubencům. Jak na tom byly svatební agentury?

Podle posledních dat Českého statistického úřadu se opatření proti šíření koronaviru odrazilo v rekordně nízkých počtech uzavíraných manželství. Jejich počet byl meziročně nižší ve všech měsících s výjimkou února. Nejvýraznější úbytek nastal v dubnu a historické minimum připadlo na březen. Podprůměrný byl letos i počet sňatků uzavřených v jinak oblíbeném červnu. Od konce dubna byly povoleny svatby do 10 lidí, a to za specifických hygienických podmínek a v rámci rozvolnění bylo od 8. června možné pořádat svatby s účastí do 500 osob.

Co se dozvíte v článku
  1. Vždy se našlo řešení
  2. Nevěsty se chovaly jinak
  3. Nejhorší je nejistota
  4. Nahlédněte na zámek Loučeň, kde se také konají svatby 
  5. Byly svatby netradiční?
  6. Situace je komplikovaná

Vždy se našlo řešení

Pavlína Obšelová ze svatební agentury a svatebního salonu Váš Den říká, že letošní svatební sezona je kvůli vládním omezením rozhodně slabší, a to doposud o 10 až 15 %. Vzhledem k tomu, že svateb se v listopadu zatím plánuje jen minimálně a v prosinci žádné, tak to bude ještě slabší, dodává. Salon se nachází v Litovli, tedy ve městě, které bylo společně s městem Uničov a dalšími vesnicemi od pondělí 16. 3. 2020 uzavřeno. Ve svatební agentuře Svatby Elysee letošní svatební sezonu hodnotí vesměs kladně i přesto, že začala o něco později, než je zvykem. Podařilo se jim svatby přesunout tak, že je udělali v letošním roce jen o něco později. Monika Burianová svým klientům doporučila, aby přesouvali svatby už na začátku března, takže květnové termíny začali řešit hned a na červen vyčkávali o chvíli déle. Asi 20 procent svateb je přesunutých na příští rok a tím jsou jejich termíny už plné a neberou další klienty.

Co se týče smluv, všichni měli a mají stejné znění smluv jen s převodem na jiné termíny a stejně se přesouvají i zálohy. U těch přesunů patří dík hlavně všem dodavatelům, že vycházeli snoubencům vstříc a našli jsme vždy řešení, dodává Monika Burianová. Všechny zálohy zůstaly snoubencům v platnosti také v salonu Váš Den. Rok 2021 za mě rozhodně nebude extrémně nadupaný a doufám, že bude lepší než ten letošní, podotýká Pavlína Obšelová.

Celkem pět svateb měla přeložených Monika Dirbáková ze svatební agentury La Novia. Z toho čtyři svatby přesunuli snoubenci hned na začátku, v březnu. Nevěsty zaplatily zálohy a další postup s nimi domluví, až to bude aktuální. Poslední přeložená svatba byla před pár dny – nevěstě nevadily roušky, ani neměla strach, ale měla mít na svatbě 150 lidí. Nechtěla tak zažít, že kdyby se objevil jeden nakažený, tak by muselo všech 150 lidí na testy a o případu by se mluvilo v televizi a podobně. Je to pochopitelné a já na to nemohu nic říct, doplňuje.

Nevěsty se chovaly jinak

Svatební agentura La Novia se zaměřuje hlavně na půjčování šatů, protože podle slov Monika Dirbákové je to na Moravě se svatbami jiné. Nevěsty nevyužívají komplexních balíčků služeb, které nabízí, protože jim toho spoustu obstará někdo z rodiny. Babičky napečou sladkosti, někdo jiný fotí. Všimla si tak změn chování nevěst. Zatímco si běžně vybírají šaty i rok dopředu, nyní přicházely i dva týdny před termínem. Bály se totiž, že zaplatí zálohy a pak jim zruší svatbu. I jejich chování bylo jiné – přišly, vybraly a odešly se šaty, popisuje. Dále také dodává, že současná situace změnila i žebříček hodnot. Lidé se podle ní chtějí brát a být spolu, ale mezi argumenty, proč se brát, patří také hypotéka.

Nejhorší je nejistota

Ekonom Lukáš Kovanda na svém webu uvádí, že loni činila průměrná konečná cena za svatbu v České republice 123 478 korun, což vyplývá z šetření svatebního blogu Svatbona.cz provedeném na necelých šesti tisících respondentů. Po zahrnutí letošní průměrné inflace v prvním pololetí, čítající 3,4 procenta, Češi v průměru od ledna do června utráceli za svatbu necelých 127 700 korun. To znamená, že svatební salony a další firmy a podnikatelé či OSVČ, které vydělávají na organizaci svatebních obřadů, přišli letos v prvním pololetí kvůli koronaviru o 1,23 miliardy korun. O tolik vyšší tržby by měly, pokud by počet sňatků dosáhl úrovně loňského prvního pololetí, vysvětluje. 

Podle Moniky Burianové je obecně nejtěžší to, že člověk neví, co bude. Všichni se na ně obrací s otázkou, jak to vidí, a oni to bohužel neví a chápou, že svatba je pro každého velmi důležitá věc a chce si ji užít se svými nejbližšími. Ta nejistota je velmi nepříjemná. Hodně nepříjemné bylo také rozvolňování, kdy každý týden možná i den to bylo jinak, a to rozvolnění nebylo potom podle toho původního scénáře, ale bylo rychlejší a část těch svateb vlastně mohla potom proběhnout, ale neproběhla, protože jsme se drželi prvního avizovaného plánu uvolnění, vzpomíná.

Monika Dirbáková v této souvislosti podotýká, že ztráty se ještě nedají vyčíslit a že termíny svateb jsou až do listopadu, což dříve neexistovalo a jen se touto dobou platily zálohy na další rok. Na začátku ji naštvalo a přišlo jí nefér, že nedosáhla na takzvanou Pětadvacítku, protože je na zkrácený úvazek zaměstnankyní pojišťovny a salon má k tomu. Tehdy jsem musela zavřít a nevěděla jsem, co bude dál. Pak mi naštěstí pomohl program Covid Nájemné, který už mám schválený a peníze mi snad brzy dorazí, doplňuje.

Pro Pavlínu Obšelovou bylo nejtěžší na několik týdnů v období březen – duben uzavřít salon a svatby v období od 16. března až téměř do konce června přesouvat na měsíce červenec – srpen – září – říjen. Ztráty u nich jsou v řádu několika desítek tisíc a bylo potřeba omezit ve firmě výdaje, které nejsou nutné. Také pro rok 2021 nakoupíme o něco méně svatebních šatů, Jako podporu jsem využila kompenzační bonus, upřesňuje.

Nahlédněte na zámek Loučeň, kde se také konají svatby 

Byly svatby netradiční?

V agentuře Svatby Elysee se letos nesetkali s žádným netradičním požadavkem. Monika Burianová si myslí, že většina lidí na tu situaci chtěla hlavně zapomenout a covid neřešit. Jen u jedné svatby byli domluveni, že se případně bude přenášet on-line, protože část hostů byla ze zahraničí, ale nakonec všichni přicestovali normálně. Pavlína Obšelová vyjmenovává, že svatby jsou jiné v tom, že mají květnové fotky novomanželů v rouškách, svatby jsou menší než obvykle, jen se svědky nebo s méně hosty a také letos nemáme svatby v zahraničí. Netypickým požadavkem byla výroba snubních prstýnků bez rytin – bez data svatby, uvádí.

Brand24

Monika Dirbáková bude vzpomínat na svatbu, kde byla nevěstou Francouzka, co neuměla moc česky. Její tatínek žil v Česku, za komunismu utekl do Francie a rodina tak zde měla kořeny. Ona se tady zamilovala a vzala si Čecha. A také byla jedna z nevěst, která přišla pro šaty dva týdny před svatbou, dodává s úsměvem.

Byli jste letos na nějaké svatbě?

Situace je komplikovaná

Do salonu La Novia už nyní chodí nevěsty vybírat šaty na další rok, dívají se a mají na to čas. Monika Dirbáková by nyní měla dělat objednávky nových šatů na další plesovou sezónu. Vůbec však nevím, jestli něco objednávat, jestli vůbec bude nějaká plesová sezóna nebo jestli se na jaře nebude opakovat stejný scénář, vyjmenovává. Monika Burianková vidí jako problém možnou karanténu některého z dodavatelů či ze svatebčanů pár dní před svatbou. Situace je opět komplikovaná a je možné, že budou zase nějaká opatření, takže jsou zase se všemi dohodnuti na případných přesunech na další rok. Svatby mají mít ještě celý říjen a listopad a nikdo neví, kdy přijde nějaká další stopka. Takže si myslím, že problém vlastně reálně nastal až teď na podzim, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).