Hlavní navigace

Švýcarský frank se zafixoval vůči euru

6. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Švýcarská centrální banka zasáhla pro posilujícímu franku a rozhodla se stanovit hraniční kurz vůči euru. Ten banka určila na 1,2 švýcarského franku za euro. Pokud by frank měl tendenci posílit za tuto hranici, centrální banka bude intervenovat na devizových trzích a prodávat franky. „Švýcarská národní banka má proto v úmyslu frank výrazně a trvale oslabit. S okamžitou platností už nebudeme tolerovat silnější kurz franku proti euru, než 1,20 CHF,“ uvedla banka ve svém prohlášení.

Banka k tomuto kroku přistoupila proto, že považuje současný kurz franku za nadhodnocený a ohrožující ekonomiku. V důsledku tohoto kroku se kurz franku bleskově propadl o deset procent a současně s tím klesla i cena zlata. Ještě ráno se kurz pohyboval okolo 1,102 franku za euro, po oznámení banky však spadl až na 1,2150 franku za euro. Oznámení banky také přineslo růst švýcarským akciím, které skokově posílily o několik procent.

Situace může mimo jiné výrazně pohnout s řešením problémů cizoměnových úvěrů v zemi, jež si spotřebitelé nabrali právě v CHF a EUR a následně se prudkým ztrácením HUF proti oběma měnám, zejména pak CHF, staly nesplatitelnými, doplnili analytici společnosti Patria.

Švýcarský frank patří u investorů mezi jistotu v dobách krize. Kdykoli se evropské ekonomiky dostávají do problémů, investoři se obracejí k franku, který považují za stabilní a pevnou měnu. To se ukazuje i v posledních měsících, kdy se začíná projevovat dluhová krize v eurozóně. Švýcarská centrální banka bojovala proti silnému franku nejprve poklesem úrokových sazeb, které však již snížila na nulu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).