Hlavní navigace

Systém pro dotace Covid jel dle Havlíčka slušně, v reálu ale dva dny kolaboval

20. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Podávat žádosit ve 2. výzvě programu Covid - Nájemné bude možné až do 29. ledna 2021. Přijímat žádosti v následující 3. výzvě začne MPO 1. února 2021. (20. 1. 2021 21:19)
Systém ministerstva průmyslu a obchodu pro vyplňování a podávání žádostí o dotace z programů Covid měl na začátku týdne velké problémy.

V pondělí byl až polovinu času nedostupný, a během úterý dokonce spolehlivě fungoval jen mezi druhou a šestou hodinou ranní. Řada podnikatelů se tak hodiny marně snažila podat žádost. Teprve až během dnešního odpoledne začal systém plynule fungovat. Ministerstvo dnes zareagovala a kromě posílení kapacit prodloužilo i lhůtu pro podání žádosti v rámci druhé výzvy programu Covid – Nájemné.

Systém pro žádosti o dotace dva dny nefungoval

Od pondělí mělo jít začít podávat žádosti v novém dotačním programu „Covid – Gastro Uzavřené provozovny“, avšak systém ministerstva průmyslu nezvládl nápor a přestal být dostupný. Jak upozornil server Hlídač státu, systém nebyl v pondělí dostupný půlku dne, a během úterý dokonce fungoval pouze v brzkých ranních hodinách. Podle dat Hlídače státu pak začal fungovat až dnes.

Restauratéři se tak marně snažili několik hodin podat žádost. Registrace do systému Gastro Uzavřené provozovny se nepodařila. V naší společnosti na tom strávil jeden člověk marně 6,5 hodiny. Za tu dobu se podařilo nahrát základní údaje o firmě a z 15 zaměstnanců celkem pouze 3. Údajně osvědčený systém měl prakticky nulovou odezvu. Během těch několika hodin se více než dvacetkrát zhroutil na chybu aplikace a nebyl schopen uložit max. 25 % nutných dat, zbytek se prostě ztratil, napsal na Twitter Jan Hořešovký, spolumajitel vinných barů Vinograf.

Brand24

Zatím jsem dnes vyřizováním Gastro podpory strávil slabých 5 hodin. Z toho asi tak 4,5 hodiny čekání na refresh stránky, uvedl serveru Podnikatel.cz včera ve večerních hodinách kavárník Oldřich Valta. Problémy navíc neměli jen ti, kdo žádali o podporu v rámci programu Covid – Gastro, ale i ti, kdo chtěli podat žádost o Covid Nájemné. Žádosti se totiž podávají přes stejný systém. U Covid Nájemného navíc měla zítra (ve čtvrtek 21. 1.) končit lhůta pro příjem žádostí v rámci druhé výzvy. Včera jsem se celý den pokoušela přihlásit a rozpracovanou žádost dokončit. Buď se portál nenačetl vůbec, nebo, když už se načetl, nepřišla SMS pro přihlášení přes NIA ID. Respektive přišla po 4 až 5 hodinách od vyžádání, doplnila serveru Podnikatel.cz účetní Jitka Hartmanová.

Podle Havlíčka jel systém slušně

Navzdory tomu, že systém prokazatelně nefungoval, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček včera pro Radiožurnál uvedl, že systém „jede slušně“. MPO nicméně posunulo lhůtu pro podání žádosti ve 2. výzvě programu Covid – Nájemné, a to na 29. ledna 2021. Přijímat žádosti v následující 3. výzvě začne MPO 1. února 2021.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).