Hlavní navigace

Také Slováci chystají #EET, odhadují její roční přínos na 3 mld. korun

13. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Také slovenští podnikatelé si zřejmě brzy budou muset zvyknout na EET. Slovenské ministerstvo financí ji totiž plánuje zavést od dubna příštího roku.

V první vlně by se e-Kasa, jak se slovenská EET nazývá, týkala hotelů, restaurací, kaváren a čerpacích stanic. V případě Slovenska však nejde o úplnou novinku. Už několik let musí řada slovenských podnikatelů používat registrační pokladny a tři roky se některých podnikatelů týkají i tzv. virtuální registrační pokladny, které fungují na bázi online evidence.

Pro Slováky není registrace tržeb novinkou

Od dubna příštího roku by měli začít využívat EET i na Slovensku, počítá s tím novela zákona, kterou připravilo tamní ministerstvo financí a která se nyní nachází v mezirezortním připomínkovém řízení. V první vlně by se e-Kasa týkala hotelů, restaurací, kaváren a čerpacích stanic. Od července 2019 by se pak zapojili zbylí podnikatelé. Slovenské ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu připouští, že se inspirovalo zahraničím, především Chorvatskem a Českou republikou (ČR).

Evidence tržeb však pro Slováky není žádnou novinkou, jelikož už řadu let musí tamní podnikatelé používat registrační pokladny. Základní princip registračních pokladen spočívá v tom, že tržby podnikatelských subjektů jsou evidovány prostřednictvím pokladny s fiskální pamětí. Všechny uskutečněné transakce subjektu se zaznamenávají právě do této paměti. Registrační pokladny museli mít nejprve obchodníci a poskytovatelé vybraných služeb, včetně restaurací. Od 1. dubna 2015 navíc na Slovensku došlo ke spuštění tzv. virtuálních registračních pokladen (VRP), tedy vlastně již částečnému zavedení EET. Zároveň se rozšířil okruh služeb a činností, při kterých je povinnost používat registrační pokladnu obecně.

skoleni_15_4

Čtěte více: Zeptali jsme se Slováků, jaké potíže mají s virtuálními pokladnami, obdobou #EET

Slovenská EET má přinést 3 mld. Kč

Slovenské ministerstvo financí si nicméně od nového systému e-Kasa slibuje, že zlepší výběr daní. Zavedení e-Kasy by mělo znamenat snížení daňové mezery na DPH v hotelech, restauracích, v službách a maloobchodě o 15 %, tvrdí ministerstvo, které počítá s tím, že by po plném náběhu měla e-Kasa generovat okolo 120 milionů eur ročně (3,1 mld. Kč) na daních více. V Česku by EET měla po plném náběhu přinést dle odhadů ministerstva 18 mld. Kč ročně. Celkové náklady na zavedení nového systému mají na Slovensku dosáhnout 18,8 milionu eur (490 milionu Kč).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).