Hlavní navigace

Také vývozci budou moci požádat o úvěr. Program má název Záruka COVID plus

9. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Záruky v tomto programu bude poskytovat EGAP (Exportní Garanční A Pojišťovací Společnost A.s.). Je určen vývozcům a výrobcům.

Program Záruka COVID plus připravilo Ministerstvo financí ČR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). 

EGAP díky svým kapacitám a know-how poskytne nově i záruky úvěrů na provoz, pracovní kapitál nebo investice. Cílem je posílení likvidity exportně orientovaných podniků.

Parametry záruky

Podíl exportu zboží a služeb na celkových tržbách z výrobků a služeb a tržbách za prodej zboží musí u vývozce dosahovat minimálně jedné pětiny za rok 2019. Garance bude platná maximálně po dobu tří let pro úvěry na pracovní kapitál a maximálně pět let pro investiční úvěry. 

Maximální hranice úvěru činí 25 % z celkových ročních tržeb z prodeje výrobků a služeb za rok 2019. Minimální částka zaručeného úvěru začíná na 5 milionech korun. EGAP bude krýt jistinu úvěru až do výše 80 %, minimální podíl banky tedy bude 20%.

Chystá se také pomoc velkým firmám

Vedle záruk za úvěry poskytované přímo od EGAP se chystá také pojištění přímých a nepřímých záruk. Jedná se o cílenou pomoc těm českým firmám, které byly do příchodu koronavirové krize v dobré kondici, ovšem současná situace je tvrdě zasáhla, dodává v tiskové zprávě ministryně financí Alena Schillerová

Opatření cílí na podporu a udržení podnikání společností s 250 a více zaměstnanci a doplní pomoc Českomoravské záruční a rozvojové banky pro malé a střední podniky v podobě úvěrů z programů COVID. 

Aktuální informace o těchto úvěrech najdete v článku Úvěr COVID II se rychle vyčerpal, přidaly se ale další miliardy a opět lze žádat

skoleni_15_4

Ministerstvo financí za tímto účelem v rámci schválené novely zákona o státním rozpočtu na rok 2020 navýšilo pojistnou kapacitu EGAP na 330 mld. 

Podle společnosti EGAP k tomuto speciálnímu programu záruk na pomoc velkým firmám je k jeho zahájení potřeba schválit zákon, který jasně vymezuje parametry tohoto produktu. Novelu (zákon č. 58/1995 Sb.) v tuto chvíli čeká schválení v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Teprve až ji podepíše prezident a vláda k ní vydá Nařízení upravující poslední detaily (což nelze udělat před platností a účinností zákona) může EGAP tyto záruky poskytovat. Podle aktuálního vývoje legislativního procesu lze odhadovat, že to bude na konci dubna, uvádí na webu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).