Hlavní navigace

Tam, kde to je možné, musí firmy nařídit zaměstnancům home office

26. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnavatelé musí využívat práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkách vykonávat v místě bydliště.

Obchody dále musí mít mezi 20. hodinou večerní a 5. hodinou ranní zavřeno, a to s výjimkou neděle, kdy nesmí vůbec otevřít. Omezí se též noční vycházení. S účinností od středy 28. října to kvůli neustále se zhoršující epidemické situaci nařídila vláda.

Nařizuje se home office

Vláda s účinností od středy vyhlásila další nová opatření, přičemž se řada z nich týká podnikatelů. Nově vláda nařídila, aby zaměstnavatelé využívali práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkách vykonávat v místě bydliště (tzv. home office). Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude na managementu firem, aby určil, která místa mohou být vykonávána v podobě home office. To může být kontrolováno, ale dominantní úloha je na managementech, řekl Prymula s tím, že se nařízení týká i úřadů i veřejné samosprávy. Jak by se však mělo dodržování home office kontrolovat, Prymula neupřesnil.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Obchody musí v neděli a na noc zavřít

Od středy bude rovněž platit omezení maloobchodu, který nově musí mít mezi 20. hodinou večerní a 5. hodinou ranní zavřeno a v neděli nesmí vůbec otevřít. Výjimku budou mít čerpací stanice, lékárny či výdejní okénka restaurací. Omezeny budou také trhy. Zakazuje se sice prodej na tržištích, tržnicích a mobilních provozovnách, budou však výjimky. Prodávat i nadále budou moct pojízdné prodejny, které nabízejí prodej v obcích, kde jinak zboží nelze zakoupit. Zákaz se nevztahuje také na prodej ovoce a zeleniny, mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu a výrobků z medu domácí provenience. Farmářské trhy tedy mohou fungovat i nadále. Jen se v místě takových trhů zakazuje konzumace potravin. Dále se pro trhy nově stanovuje, že na jednom místě nesmí být více než dvacet lidí na 400 metrů čtverečních.

Brand24

Zavádí se zákaz nočního vycházení

Od středy bude rovněž zakázáno noční vycházení, a to mezi 21.00 a 4.59 ráno. Budou však výjimky jako například pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku nebo pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Detaily přineseme, jakmile budou mít opatření písemnou podobu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).