Hlavní navigace

Tatéři mají plné diáře do konce roku. Promítl se koronavirus do motivů tetování?

15. 7. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Tetovací salony podobně jako loni patřily mezi poslední otevřené služby. Kolik mají nyní práce? A změnilo se nějak chování lidí?

Jak jsme psali, k rozvolnění tetování došlo společně s půjčovnami, překladatelskými službami, zprostředkováním, provozem solárií, péčí o děti, cestovními kancelářemi a například provozem lanovek nebo střelnic 11. května 2021.

Podobně jako v dalších službách je pro vstup do tetovacího salonu nutné prokázat se takzvaným otn, tedy očkováním, testy nebo prodělanou nemocí. Mezi místy, kde jsou zákazníkům poskytovány služby navíc, musí být vzdálenost alespoň 2 metry.

Co se dozvíte v článku
  1. Objednávky se brzy naplnily
  2. V létě chodí zkušení klienti
  3. Změnil se přístup klientů?
  4. Podívejte se na práci tatérů salonu Inkoust Tattoo:
  5. Bylo to náročné

Objednávky se brzy naplnily

Ve Wenca tattoo se po znovuotevření objednávky ihned naplnily cca na dva až tři měsíce. Podle Václava Dolejše šlo především o klienty, kteří přišli o své termíny z důvodu vládních opatření a de facto se na náhradní termín těšili. Během prvního měsíce práce se objednávky naplnily téměř do konce roku. Před rokem jsem měl rezervace na cca 3 měsíce dopředu. Po třech lockdownech mám na cca 6 měsíců dopředu plno, dodává s tím, že to zvládá, ale někteří klienti nezvládají čekat třeba půl roku a jedná se spíše o impulzivní tetování. Také Hanka Brigitta HornychováTattoo HB má rezervace podle diáře do konce roku s tím, že každý den je okno pro někoho takzvaně z ulice a pro rozdělanou práci, která je na více sezení.

Romana HorníčkováExotic tattoo Bohemia pracuje v oboru přes 25 let, tudíž mají spoustu stálých zákazníků, a navíc polovinu klientů z Německa. Tím, jak je Liberec pohraniční město. Obvykle máme na několik měsíců dopředu plno a tak spoustu lidí přišlo o svoje termíny, když bylo zavřeno. Tudíž po znovuotevření byl velký nával a stále i noví klienti přibývají. Zvládáme to tak, že je k nám delší čekací doba, ale lidé si na to zvykli, popisuje. Pro Romana KubínaTattoo LEXUS byly po otevření hektické první tři až čtyři týdny a v tento moment je to už vše stabilizované a ve starých kolejích.

V létě chodí zkušení klienti

Podle Lukáše LangaMickey Tattoo v Olomouci jsou zatím objednávky stejné jako každé léto. To chodí hlavně už zkušení klienti, co se nebojí slunce a tepla. Takže už teď je plno do konce prázdnin. Hlavní nápor ale bývá vždycky ke konci léta. To se během chvíle zaplní cela zima, protože si lidé dělají větší motivy a rovnou si zamlouvají víc termínů naráz, vysvětluje. Také v Tattoo LEXUS mají rezervací v podstatě stejně jak mívali vždy s tím, že nejvíce se lidé chtějí tetovat v zimních měsících. Romana Horníčková prozrazuje, že mají stejně rezervací jako před zavřením.

Změnil se přístup klientů?

Václav Dolejš uvádí, že lidé mají nyní velký zájem o tetování, což je zřejmě tím, že během lockdownu mohli přemýšlet nad změnou, v podobě tetování, zároveň i někdo ušetřil za dovolené či restaurace a hospody, tudíž si může dovolit kvalitnější díla v salonech, které si sami vyberou. Zároveň mám několik klientů, kteří využili služeb „domácích, samozvaných tatérů“ a jsou jakoby ponaučeni. Budeme hodně tetovaček předělávat a zakrývat či nějak opravovat, podotýká. Chování klientů se podle něj změnilo ve smyslu větší připravenosti, kdy klienti chodí v rouškách, drží si odstup od dalších, mají připravené testy a jsou disciplinovaní. Ohledně motivů, jsou smysluplnější. Mají dosti času přemýšlet, jak a co zvěčnit na své tělo, takže práce je zajímavější, upřesňuje.

Lukáš Lang v souvislosti s motivy zmiňuje, že jsou zatím stejné a jen jednou dělal bakterii covidu. Podle Hanky Brigitty Hornychové se motivy někdy mění v závislosti na módě, ale vesměs se témata opakují, takže nejsou jiné požadavky než běžně. I Roman říká, že se požadavky na motivy mění více méně každý půl rok. Ohledně zákazníků se nic nezměnilo, akorát jak museli čekat a těšili se, až se zase znovu otevře, tak někteří by chtěli za jedno sezení rovnou víc tetování najednou, dodává Romana Horníčková. Lukáši Langovi dále přijde, že někteří klienti jsou více nepříjemní a docela často se setkává s tím, že někteří jsou kvůli televizi přesvědčeni, že podnikatelé dostávali spoustu peněz za nic a myslí si, že pro ně byla uzávěra spíš prázdninami. Bohužel propaganda našeho premiéra a jeho bandy zabrala a lidi jsou dost mystifikovaní, jak to opravdu bylo, doplňuje.

Podívejte se na práci tatérů salonu Inkoust Tattoo:

Bylo to náročné

Studio Hanky Brigitty Hornychové se s uzavřením vyrovnalo bez problémů, protože má skvělého partnera, který ji plně podpořil. Uzavření tak strávila malováním obrazů a studiem dřevořezby, šitím a v neposlední řadě také za volantem nákladní dodávky. Ve studiu se udělaly opravy, na které předtím nebyl čas, takže čas strávený během uzavření byl využit velmi efektivně, zamýšlí se. To v Tattoo LEXUS zavření pozitivně rozhodně neprožili a museli žít a čerpat z úspor. Protože to, co poslal stát jako kompenzaci, nestačilo ani na pokrytí měsíčních nákladu studia. Rok před zavřením jsme studio zrekonstruovali, podotýká Roman Kubín. Ani Lukáš Lang na uzavření nebyl připraven, protože dodělává bydlení a moc finančních rezerv tak neměl. A jelikož stát pouze házel klacky pod nohy a pomáhal tak akorát sobě, tak to nebylo nejjednodušší, podotýká.

Daně x

Exotic tattoo Bohemia je rodinné studio, takže přišli o výdělek oba a pár měsíců to bylo podle Romany Horníčkové náročné. Její partner začal vyrábět nože a ona pečovala o studio, kde se něco natřelo, opravilo a podobně. Václav Dolejš využil lockdownu k malování obrazů, začal se základy airbrushe a snažil se vždy využít volnou chvíli ke vzdělávání. Jinak se se situací vyrovnával rozporuplně a vše chápal při první vlně na jaře 2020. Po zkušenostech z dalšího vývoje však nechápal tato opatření. Je mu jasné, že se koronavirus šíří kontakty mezi lidmi, ale on jako tatér potká denně jednoho klienta, někdy dva, a dodržuje nadstandardní opatření, ať už covid je, nebo není. 

Loni byly naše služby otevřené až po restauračních zařízeních. Tak jsem si stále kladl otázku, kde je vyšší riziko nákazy či přenosu? V obchodě, hospodě nebo u tátera? Přijde mi, jako by naše služby brali ti, co o tom rozhodují, jako vedlejší činnost, která je zbytná, uvádí s tím, že zbytná sice je, ale za posledních cca 10 let obliba tetování u lidí vzrůstá. Když se podíváte kolem sebe, znáte a vidíte skoro každého druhého s tetováním. Lidé si tak dělají radost a realizují se. Osobně mám i klienty 70+, což mě samého překvapilo, takže i předsudky ohledně tetování pomalu mizí. Je to způsob uvolnění se a radosti ze života, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).