Hlavní navigace

Termín pro podání přehledu pojišťovně opět posunut. Dokdy máte čas?

14. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Původně byl posunutý termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích pojišťovně posunut na 3. srpna. Pokud jste jej propásli, máte ještě čas.

Zdravotní pojišťovny nebudou uplatňovat sankce v podobě pokut za pozdní dodání přehledu za rok 2019. Pokutu nedostane OSVČ, která zdravotní pojišťovně předloží přehled do 18. září 2020. Podmínkou však je, že si řádně plní své povinnosti. 

Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které se na tom domluvilo se zdravotními pojišťovnami. Ministerstvo zdravotnictví tímto krokem reaguje na rozhodnutí ministryně financí, která prominula sankce za pozdní podání daňového přiznání v případě, že jej poplatník podá do 18. srpna 2020, uvádí ministerstvo. 

Daňové šablony ke stažení

Akceptace pozdějšího termínu pro odevzdání přehledu však nemá vliv na povinnost plátce uhradit pojistné v termínu stanoveném zákonem. V případě, že by pojišťovna plátci vyměřila penále za pozdní úhradu pojistného, má plátce možnost pojišťovnu požádat o jeho odpuštění. Pojišťovna žádost plátce o prominutí penále individuálně posoudí. 

Čtěte také: Podáním přehledu pojišťovně to nekončí, myslete na změnu zálohy. Kdy ji udělat?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).