Hlavní navigace

Testujete zaměstnance? Kdo k vám do firmy může přijít na kontrolu?

9. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Testování zaměstnanců ve firmách kontroluje hygiena. Nově ji teď personálně posílí také inspektoři práce. Většinou dorazí na podnět zaměstnanců.

Krajským hygienickým stanicím při kontrolách dodržování covidových opatření ve firmách pomou inspektoři z oblastních inspektorátů práce. V současné době jde o 59 inspektorů, ale jejich počet se ještě může navýšit. 

Kontroly zaměstnavatelů krajskými hygienickými stanicemi, do kterých se zapojí i inspektoři oblastních inspektorátů práce, už odstartovaly v minulém týdnu a jsou zaměřeny na ověření dodržování mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví při testování zaměstnanců na přítomnost viru. 

V době vyhlášeného nouzového stavu se Státní úřad inspekce práce zaměřuje především na poskytování poradenství, zřídil bezplatné informační linky v sídle každého oblastního inspektorátu, které denně odpoví průměrně na cca 1000 dotazů. Poradenství využívají jak zaměstnanci, tak i zaměstnavatelé. 

Kontroly orgánů inspekce práce jsou v současné době zahajovány pouze na základě závažných podnětů zaměstnanců, v případech jasných indicií svědčících o závažném porušování pracovněprávních předpisů, případně v situacích, kdy dochází k ohrožení života a zdraví zaměstnanců na pracovištích.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).