Hlavní navigace

Založení s.r.o. za jednu korunu?

26. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Založení společnosti s ručením omezeným má být do budoucna možné i se základním kapitálem ve výši jedné koruny. Předpokládá to návrh nového obchodního zákona, který zpracovalo ministerstvo spravedlnosti. Autoři nového obchodního zákona si od něj slibují jednodušší vstup do podnikání a jeho celkovou liberalizaci.

V současnosti je k založení společnosti s ručením omezeným zapotřebí minimálně 200.000 korun. Základní kapitál podle právníků vlastně ani dnes nikoho nechrání. Jeho výše je sice 200.000 korun, ale po dobu pěti let nemusí být splacen zcela a navíc společnost není povinna hotovost držet, a základní kapitál se tak fakticky mění pouze v účetní položku, řekl deníku Právo hlavní zpracovatel návrhu obchodního zákona, Bohumil Havel z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni a Ústavu státu a práva Akademie věd.

Ochrana věřitelů, k čemuž má základní kapitál sloužit, bude do budoucna garantována přes větší odpovědnost jednatele za škodu a propojení případné škody s insolvenčním právem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).