Hlavní navigace

Tisk: Silná koruna brzdí český průmysl a Koh-i-noor přesouvá výrobu do Asie

11. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Právo:Silná koruna brzdí průmyslovou výrobu

Průmyslová výroba v květnu proti očekávání meziročně vzrostla jen o 3,4 procenta, po očištění podle počtu pracovních dnů o 5,2 procenta. Důvody jsou podle Českého statistického úřadu jasné – silná koruna a zpomalování ekonomiky eurozóny. V dubnu přitom průmysl vzrostl o více než 12 procent, píše dnešní Právo. Automobilový průmysl v květnu zpomalil růst své produkce na 3,2 procenta. Zboží dlouhodobé spotřeby bude první na řadě při zpomalení spotřebitelské poptávky v domácí ekonomice a eurozóně. Západoevropské automobilky to již cítí, na české to může také dolehnout. V českém průmyslu je řada firem, které zajišťují subdodávky pro automobilky po celé Evropě, a zpomalení poptávky po automobilech při stagnaci ekonomiky se jich bude samozřejmě také týkat, řekl deníku ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Hospodářské noviny:Koh-i-noor zvažuje přesun do ciziny

Společnost Koh-i-noor Hardmuth, která vyrábí kancelářské a školní potřeby, zvažuje kvůli vysokým nákladům prodej své továrny v Českých Budějovicích a přesunutí zbytku výroby do ciziny, zejména Asie. Firma už dnes vyrábí v několika továrnách v cizině, přesun zbytku výroby by jí řešil potíž s rostoucími náklady a nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil, píší Hospodářské noviny. Koh-i-noor Holding, který měl loni obrat 1,8 miliardy korun, se přesunováním výroby do zahraničí přidal k řadě českých firem, jež se snaží snížit neúměrné výrobní náklady. Jde zejména o textilní výrobce, kteří využívají levné pracovní síly v Asii.

zvažuje prodej továrního areálu. V současné době firma vyrábí v několika továrnách v cizině a přesun zbytku výroby by jí vyřešil problém s rostoucími náklady a nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).